Slovački zborovi pjesmom stvorili božićni ugođaj 09.12.2022.

ADVENTSKI KONCERT TRI MATICE U ZAGREBU

Nastavak obnovljene tradicije i dobre suradnje Matice slovačke Zagreb s Maticom slovačkom Lipovljani i Maticom slovačkom Međurić. Nastupili su pjevački zbor LIRA Lipovljani i ORAVAN iz Međurića pred punom dvoranom Češkog doma u Zagrebu. U ime MS Lipovljani ovom su događaju nazočili Josip Krajči i Kristijan Sudra. Predivan koncert i lijepa slovačka duhovna večer

(prenosimo iz: nacionalnemanjine.hr – portal za nacionalne manjine HR ):

U Češkom narodnom domu u Zagrebu u organizaciji Zlatka Jevaka, predstavnika slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba, i Matice slovačke Zagreb, održan je predbožićni koncert slovačkih folklornih društava Lire iz Lipovljana i Orave iz Međurića.

-Velika mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas večeras uime Matice slovačke Zagreb i Predstavnika slovačke nacionalne manjine Grada Zagreba na našem adventskom koncertu u izvedbi muške pjevačke skupine Orava iz Međurića i mješovitog pjevačkog zbora Lira iz Lipovljana koji će nas obogatiti glazbenim doživljajem kao uvodom u nadolazeće blagdansko božićno raspoloženje. Božić je vrijeme veselja, vrijeme prožeto ugodnom, domaćom atmosferom i upravo tu atmosferu željeli bismo podijeliti večeras s vama – rekao je Jevak.

Mušku pjevačku skupinu Orava, Matica slovačka Međurić osnovala je 2014. a naziv je dobila prema Oravi, sjevernoj regiji Slovačke. Zbor Lira iz Lipovljana ove je godine proslavio 25. obljetnicu djelovanja. Izvodi duhovne pjesme na hrvatskom, latinskom i slovačkom jeziku te svjetovne pjesme iz raznih krajeva Slovačke i Hrvatske.

Koncertu su prisustvovali Josip Krajči, predsjednik Matice slovačke Lipovljani, koji je u ime Saveza Slovaka u Hrvatskoj pozdravio sve prisutne, i Josip Jozefčik, predsjednik Matice slovačke Međurić, te predstavnici poljske, ruske i talijanske manjine. Pokrovitelji koncerta su Grad Zagreb, Savjet za nacionalne manjine RH i Savez Slovaka RH.  (tekst i foto Slavica Šarović)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.