Spomen na književnika Martina Kukučina 10.8.2011.


Ovogodišnja pjesnička manifestacija Croatia rediviva u Selcima na otoku Braču (6. i 7. kolovoza) protekla je i spomenom na poznatog književnika Slovaka dr. Mateja Bencura, alias Martina Kukučina (Jasenova,  Slovačka 1860 – Pakrac, Hrvatska 1928) Od 1893. do 1906. bio je selački općinski liječnik, a ostavio je i nezaboravan kulturni trag. temeljen prilika u Selcima napisao je i poznati roman Dom u strani.
Uz spomenutu pjesničku manifestaciju  Ministarstvo vanjskih poslova Slovačke otkrilo mu je na kući njegova  humanog, liječničkog djelovanja spomen ploču. Priređena je i dokumentarna izložba o njegovu životu i djelu, a što je potaklo na daljnja istraživanja i uz njegovo ime kulturne veze Slovačke i Hrvatske. Činu otkrića spomen ploče bili su nazočni i veleposlanik Republike Slovačke u Hrvatskoj Roman Supek te Igor Otčenaš iz Ministartva vanjskih poslova Slovačke.

 

Naš suradnik Dragutin Pasarić, predsjednik kutinske Matice hrvatske u svom nastupu podsjetio je da je poznati književnik posljednje godine života proveo u Lipiku.  O tomu u tom gradu govori i spomen ploča, čije je otkriće popratila i i Matica slovačka Lipovljani s prigodnim slovačkim programom KUD-a Lipa. Naznačio je da je u časopisu hrvatskih Slovaka Pramen naš član Ivan Hudec dao prikaz – kako Selca istraživački brinu o svom nekadašnjem poznatom sumještaninu. Prilika je to i za hrvatsko-slovačke veze unutar Hrvatske, tim više, jer je Kukučin bio i član Matice hrvatske, a koja je primjerice 1896. u Selcima imala 52 člana, spomenuo je Pasarić. Općinskoj knjižnici u Selcima darovao je s posvetom predsjednika MS Lipovljani Josipa Krajčija knjigu Slovaci u Lipovljanima. Također je prihvaćena inicijativa da se u Lipiku i Lipovljanima prikaže postav prateće dokumentarne izložbe o Kukučínovu životu i dijelu. (ih)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.