Učenici slovačkog jezika u posjetu izložbi 27.10.2022.

Učenici slovačkog jezika i kulture s profesoricom Jelenom Dejanović posjetili su u četvrtak 27. listopada u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani izložbu „Značajni Hrvati u Slovačkoj“ koju im je predstavila ravnateljica knjižnice Marita Štelma uz nazočnost članova Matice slovačke Lipovljani Josipa Krajčija i Maria Bukovskog. Postav ove izložbe je Slovački centar za kulturu iz Našica osigurao suradnjom sa Slovačkim nacionalnim muzejom-Muzejom hrvatske kulture u Slovačkoj, smještenim u Devinskoj Novoj Vsi.

Učenici su imali brojna pitanja, obzirom da je dio njih, u sklopu suradnje lipovljanske Matice s hrvatskim društvima, više puta boravio upravo u Bratislavi, Chorvatskom Grobu, Jandrofu, Čunovu i Devinskoj Novoj Vsi, gdje živi većina slovačkih Hrvata. Pokazalo se, da je posjet izložbi bio učenicima vrlo zanimljiv i poticajan, proširivši njihova znanja o povezanosti hrvatske i slovačke povijesti. S obzirom na to da je Mjesec hrvatske knjige, učenici su obišli u knjižnici i odjel literature na manjinskim jezicima, gdje su na kratko upoznati s preko dvjesto naslova knjiga na slovačkom jeziku. I u ovoj prigodi slijedio je poziv svim učenicima da se besplatno učlane u lipovljansku knjižnicu. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.