Započeli ”Dani slovačke kulture” u Lipovljanima 21.10.2022.

U petak 21. listopada započeli su ovogodišnji Dani slovačke kulture u Lipovljanima. Misu u crkvi sv. Josipa za sve preminule članove Matice vodio je župnik Tomislav Pavlović, a nakon toga je domaći mješoviti zbor LIRA nadahnuto i s lakoćom otpjevao nekoliko slovačkih duhovnih pjesama. I kada se činilo da je gotovo, dugotrajni pljesak vjernika u crkvi potakao je dirigenta Franju Rodića da sa zborom ovaj puta neplanirano otpjevaju pretpremijerno slovačku domoljubnu pjesmu „Slovensko moje otčina moja“. Ponosni smo što imamo tako izvrstan zbor! Pjesmu možete poslušati OVDJE…

Nakon toga u multimedijalnoj dvorani Općinske knjižnice i čitaonice posebna izložba. Posredstvom Slovačkog centra za kulturu iz Našica, matičari i gosti su u dekoriranom ambijentu mogli pogledati desetak dvojezičnih slikovnih panoa pod nazivom „Značajni Hrvati u Slovačkoj[JK1] “. Izložbu je pripremio Muzej hrvatske kulture iz Slovačke, a o njoj i predstavljenim Hrvatima, govorili su ravnateljica Knjižnice Marita Štelma i Josip Krajči predsjednik Matice, koji je prenio živa sjećanja o susretima s paterom Ferdinandom Takačom i Jurajem Cvečkom. Obojica su ugradili svoju osobnost u dugogodišnje kulturne odnose s lipovljanskim Slovacima. No, prvo je slijedila instrumentalna solo izvedba slovačke himne Kristijana Sudre na električnoj gitari, pa stari hit u novoj obradi i na kraju, ponovo premijera! Osebujan glazbeni ugođaj ovoj, za lipovljanske matičare, nadasve vrijednoj izložbi dali su mlađi članovi Matice Kristijan Sudra na električnoj gitari i Tina Bukovski vokal, izvevši posebno obrađenu pjesmu o Lipovljanima na tekst Željke Uhitil “Ako nemaš svoje mjesto”, što je hrabro i bez kompleksa vrhunski otpjevala naša članica Tina Bukovski. Time smo se izdigli iz sivila prosječnih imitacija tuđih uradaka i dokazali da lipovljanska sredina u kulturnom životu ima pored manjinskog atributa i dodatnu individualnu vrijednost, o kojoj će se u ovom slučaju još mnogo puta čuti.                                                     

Podijelimo u videu i slikama još jednom premijerni antologijski trenutak mladih umjetnika! Tople punjene kifle uz okrjepu stigle su iz pećnice naše Ljiljane Bokor! Hvala svima uključenim, a izložba se može pogledati naredna dva tjedna u Narodnoj knjižnici i čitaonici Lipovljani. (jk)


This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.