IN MEMORIAM Branko Vincent 1942 – 2022

Nakon duge i teške bolesti, 11.listopada 2022. godine u 81. godini umro je Branko Vincent, dugogodišnji i počasni predsjednik Matice slovačke Lipovljani. Bio je jedan od utemeljitelja Matice u Lipovljanima a od 1999. do 2013. godine i njen predsjednik. Poticao je suradnju i veze, prije svega sa lipovljanskim zborom Lira i folklornim društvom Lipa, a zaslužan je za početak međunarodne suradnje s Gradišćanskim Hrvatima i društvima iz okoline Bratislave.

Rođen 1942. godine, kao dijete poraća, uz tegobno školovanje nakon osnovne škole, završio je prvo industrijsku školu u Sisku, a zatim strojarsku tehničku školu u Varaždinu i počeo kao mladi tehničar svoj radni put 1968. g. od Debra u Makedoniji, Buškog Blata u Bosni i Hercegovini, te kao cijenjen i pouzdan zaposlenik Geotehnike Zagreb, obišao brojna terenska gradilišta u Hrvatskoj. Radni put je iskusnog strojarskog tehničara doveo u Prvomajsku Gojlo odnosno Kutinu, a 5 godina prije zaslužene mirovine radio je kao glavni tehnolog u  pivovari Lipa u Lipovljanima. No, nikad nije zaboravio na svoje slovačke korijene. Sa suprugom Maricom i sinovima Igorom i Dejanom, vodio je računa o dobrobiti obitelji, a opet, povratkom i životom u Lipovljanima, imao je žara i volje dati svoj veliki doprinos, vodeći 14 godina Maticu slovačku Lipovljani. I ne samo to, nogometni klub Slavonac bila je također velika strast i ljubav Brankova, utakmice, gostovanja, donacije, briga o igračima, to je bio veliki obol ne samo klubu već i doprinos zajednici koju je toliko podržavao i s puno elana povezivao. Najbolji primjer za to bilo je nekoliko gostovanja nogometaša Slavonca u Bratislavi, točnije Hrvatskom Grobu, s kojim je lipovljanska Matica uopće otpočela svoju dugogodišnju međunarodnu suradnju. Nastavio je Branko sa brojnim susretima i gostovanjima KUDa LIPA i MPZ LIRA po festivalima slovačke pjesme i folklora diljem Hrvatske, a suradnju s Gradišćanskim Hrvatima baštini Matica slovačka i danas u okviru svojih redovitih gostovanja i uzvrata u Lipovljanima. Brojni prijatelji iz naše zemlje i Slovačke u ova 2 dana izrazili su svoje suosjećanje i po tomu vidimo koliko je naš Branko bio velik. Velik u srcu, topao u duši, iskren prema svakome, bio je suradnik i prijatelj kakvog ga ova lipovljanska sredina pamti. Njegovo mjesto na kavi u „Barbi“, ostat će upražnjeno, a u Matici slovačkoj Lipovljani jako će nedostajati počasni predsjednik i primjer ustrajnog i samozatajnog čuvara slovačke kulture i tradicijske baštine, koju smo zajednički sačuvali u tvojoj i našoj etno kući.  

Dragi Branko,                                                                                                                                                                  Tužni smo što odlaziš, ali smo sretni i ponosni što smo te imali.

Na konci, To mi je veľmi ľúto ,celej rodine ešte raz prajem úprimnú sústrasť, opustil nas veľmi dobry človek.

Branko, odpočívaj v  pokoji

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.