Uz obljetnicu Ustava Slovačke Republike svečano u Zagrebu 15.09.2022.

U četvrtak, 15. rujna Veleposlanstvo Slovačke republike u Zagrebu obilježilo je 30. obljetnicu Ustava Slovačke Republike svečanim domjenkom kojemu su nazočili visoki predstavnici hrvatskog političkog, društvenog i diplomatskog života,  te predstavnici slovačkih udruga i institucija u Hrvatskoj. i slovačkih tvrtki koje djeluju na području Republike Hrvatske.

Kako je u svom govoru rekao slovački veleposlanik Peter Susko, Slovačka prije tridesetak godina nije ni slutila kakve je zamke čekaju na putu do neovisnosti. “Bili smo puni uzbuđenja, entuzijazma, novih prilika. Ali onda je došlo djelomično otrježnjenje. Borba za demokraciju, za koju smo se borili u zajedničkoj državi s Česima 1989. godine, nije završila, nego je potvrđivanjem Ustava neovisne Slovačke Republike 1. rujna 1992. godine tek počela”, rekao je.

Slovačka, koju je tadašnja američka državna tajnica Madeleine Albright devedesetih označila crnom rupom na karti Europe, maksimalno je iskoristila energiju – a danas je moderna država koja proizvodi najviše automobila po glavi stanovnika na svijetu, s velikim izumima i inovacijama. O nekima od njih gosti prijema mogli su doznati više kroz izložbene panoe koje je Veleposlanstvo ovom prigodom pripremilo i postavilo u reprezentativnoj sali.

Ovom svečanom prijemu se u ime Matice slovačke Lipovljani odazvao predsjednik Josip Krajči. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.