100. obljetnica osnivanja Českoslovačke besede Lipovljani 11. 03.2023.  

Matica slovačka Lipovljani i Češka beseda Općine Lipovljani obilježili veliki jubilej-100 godina od dana kada su slovački i češki doseljenici u Lipovljanima počeli s organiziranim kulturnim radom. Prema dostupnim podacima, prva češka obitelj doseljena u Lipovljane bila je obitelj Zumer 1877. godine, a prva slovačka obitelj Žemlja u Lipovljane se doselila 1883.godine. Nakon dobrodošlice predsjednika Matice Josipa Krajčija i predsjednice Besede Vjere Ožoga, svečanost su pozdravili uglednici: zamjenik Veleposlanika Slovačke Republike Zdenka Galbavi sa suprugom Tatianom, zamjenik Veleposlanika Češke Republike Jiři Hušner, saborski zastupnik Vladimir Bilek, Mirko Vavra predsjednik Saveza Slovaka RH, predsjednica Saveza Čeha u Hrvatskoj, Ana-Maria Štruml-Tuček, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport, mlade i civilno društvo iz Sisačko-moslavačke županije Robertina Štajduhar i predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Lukšić.

Vrlo opširan prikaz stoljetne povijesti kulturne aktivnosti Čeha i Slovaka u Lipovljanima, pročitala je Tina Bukovski. U prigodno ukrašenom prostoru dvorane pozornost je privukla izložba na panoima s prikazom djela bogate foto dokumentarne građe, a vrlo znakovita je bila i vitrina lipovljanske Knjižnice i čitaonice s nekoliko najznačajnijih slovačkih i čeških knjiga.

U večernjem svečanom programu pred brojnim gostima i uzvanicima, u kulturno umjetničkom programu, nastupili su za Češku besedu glazbena, pjevačka i folklorna skupina, a raznovrstan slovački glazbeni i plesni program izveli su pjevački zbor LIRA i kulturno umjetničko društvo LIPA. LIRA je otpjevala: „Nitra, mila Nitra“,  „Ave Marija“ i „Slovensko moje, otčina moja“, a plesna i glazbena skupina LIPA izvela je „ Žala ja travičku „ i  „ Stracila ja bandzeru“. 

Učenici slovačkog jezika i kulture pod vodstvom prof. Jelene Dejanović otpjevali su po prvi puta u javnom nastupu pjesmicu “ Kukulienka kde si bola“.   Mladi član Manuel Zeman, polaznik Glazbene škole u Novskoj, izveo je na harmonici poznatu „Tancuj, tancuj, vikrucaj“. Program su ležerno i nadahnuto vodile Marija Hubak i Tina Bukovski. Kao i obično, za ovu su prigodu članice Matice slovačke Lipovljani ponudile sve goste raznovrsnim domaćim kolačima, a ponovo su ponuđeni domaći paprenjaci s otiskom grba Matice. Naše majstorice su bile Milka Hubak, Ljiljana Bokor, Gordana Tones, Slađana Krajči, Anđelka Štelma i Branka Perlić.   I za sam kraj, nakon večere, dvoje predsjednika, Matice i Besede, zajedno su rezali i slavljeničku tortu!

Ovome se mora dodati da je Matica slovačka Lipovljani za ovu prigodu dobila, posredstvom Veleposlanstva Slovačke republike u Zagrebu, reprezentativnu izložbu u dvojezičnom formatu (hrvatsko/engleski) pod nazivom „Ovo je slovačka“ – bogatstvo i raznolikost, slovačka povijesna i suvremena postignuća, koja će biti naredna tri tjedna dostupna u izložbenom prostoru Knjižnice i čitaonice Lipovljani.

Hvala svima na lijepim čestitkama!

Zahvale idu svim sudionicima kulturno-umjetničkog programa, MPZ „LIRA“, KUD-u „LIPA“, starijoj folklornoj i glazbenoj skupini , Češkoj besedi Općine Lipovljani-pjevačkoj, plesnoj i glazbenoj skupini, učenicima češkog i slovačkog jezika po modelu C.

Mora se odati veliko priznanje zajedničkom Odboru koji je pripremio i realizirao ovaj program, a činili su ga, iz Matice Josip Krajči, Marita Štelma, Željko Čiž, te iz Besede Vjera Ožoga, Ivan Doležal i Nikola Zeman.

Hvala lijepa! (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.