Završili zahvati na krovištu i uređenju fasade na Slovačkoj etno kući 28.02.2023.

Iako je zimsko razdoblje, nekoliko toplih dana bilo je dovoljno da se obave dugo pripremani i odgađani radovi na objektu u Željanskoj ulici. Tako je prvo zamijenjen stari dotrajali crijep na bočnoj strehi pecare i krušne peći, a nakon toga se pristupilo pripremi i čišćenju vanjskog zida fasade kuće. Radovi su izvođeni sukladno naputku nadzornog ovlaštenog projektanta.

Na kraju je očišćena i ponovo prebojana vanjska drvena stolarija, te su ponovo dosegnuti potrebni zaštitni standardi za ovu vrlo osjetljivu staru građevinu. U njoj će od ove godine, odlukom nadležnog povjerenstva Ministarstva kulture i medija RH biti proširena slovačka etno zbirka na preko 250 vrijednih predmeta, što ovu baštinsku cjelinu čini još vrjednijom. Time su u cijelosti iskorištena sredstva od 5000 €, koja je lanjske godine Matici slovačkoj Lipovljani odobrio za ovu namjenu Ured za iseljene Slovake iz Bratislave. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.