Znanstveno stručni skup Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima 17.03.2023.

Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima, ove su godine obilježeni znanstveno-stručnim skupom s naglaskom na književnost, na temu ”Prostor u djelima Josipa Kozarca”, a suorganizator skupa bio je Filozofski fakultet iz Osijeka.

Članovi Matice slovačke Lipovljani daju ne mali doprinos društvenim događanjima u svojoj općini. Tako je i ovog puta u petak, 17. ožujka 2023. g. znanstveno stručni skup vodio Josip Krajči, a Marita Štelma je bila domaćin Skupu i otvorenju foto izložbe „Šuma okom šumara“, na katu Knjižnice i čitaonice u sklopu zbirke Soba Josipa Kozarca.  

Pred pedesetak uzvanika i sudionika stručnog skupa, sve je najprije pozdravio Josip Krajči, predsjednik Organizacijskog odbora, a prije radnog djela prikazana je video i radio emisija „Šuma“ učenika Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima, koja je u svojoj kategoriji na LIDRANU osvojila prvo mjesto na županijskoj razini. Tradicija održavanja Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima nastavljena je ove godine stručnim izlaganjima profesora i studenata Filozofskog fakulteta iz Osijeka, a svoju su spremnost za naredne teme u prigodnim obraćanjima izrazili dekan Učiteljskog fakulteta iz Zagreba Siniša Opić i dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije iz Zagreba Josip Margaletić. Osim njih, skup su pozdravili još i Mirjana Faltis, ravnateljica Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima, Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma, Podružnica Zagreb i Damir Culjak, v.d. ravnatelja ustanove Park prirode Lonjsko polje.

         Značajno je ponoviti, da je povijest odnosa Josipa Kozarca i Slovaka započeo još 1904. godine profesor Jozef Maliak iz Iloka, izdavši Kozarčev roman „Mrtve kapitale“ prevevši ga na slovački jezik. A prisjetivši se toga nakon punih 110 godina, Matica slovačka Lipovljani je u vlastitoj nakladi objavila reprint ovog romana i to u okviru Dana Josipa Kozarca u suradnji i uz predgovor ravnateljice Slovačkog centra za kulturu u Našicama, dr.sc. Sandre Kralj Vukšić. Evo što je autorica predgovora tada istaknula: „ Pripovijest «Mrtvi kapitali», koja je obično klasificirana kao roman, petnaest godina nakon izdavanja na slovački jezik preveo je Jozef Maliak. Ovaj književni znanstvenik, povjesničar i prevoditelj s hrvatskog je preveo tek ovo jedno književno djelo. Iako je rođen u Slovačkoj, gdje je i preminuo, Jozef Maliak radio je u Srijemu, odnosno u Petrovcu i Iloku, i upravo u vrijeme boravka u Iloku dogodio se prijevod «Mrtvih kapitala“.

          Predstavljanje znanstveno-stručnih radova na ovom skupu započela je dr. Anica Bilić, HAZU Centar za znanstveni rad u Vinkovcima s temom: ”Dualizam društva i prirode u Kozarčevim književnim reprezentacijama prostora“.

         ”Prijedložni izrazi za izricanje mjesta u Kozarčevim pripovijetkama”, na stručnom skupu izložila je Ljiljana Kolenić, profesorica u mirovini, jedna od utemeljiteljica skupa u okviru Dana Josipa Kozarca.

         Profesor Tvrtko Vuković, iz Filozofskog fakulteta Osijek, predstavio je rad na temu ”Prostranost u djelima Josipa Kozarca – uvod u spacionalističku analizu”.

         Kao vrsni šumar, Josip Kozarac u svojim stručnim radovima zagovarao je prirodnost i brigu o šumama i životnom okolišu, pa je o tim temama pisao i u književnim radovima. ”Ekokritika i ”zeleni” pristupi književnosti”, predstavile su profesorica Kristina Peternai Andrić i profesorica Marica Liović iz Osijeka.

         O temi prostora u Kozarčevim djelima, govorila je profesorica Ivana Žužul, kroz stručni rad ”Politike prostora u književnim djelima Josipa Kozarca”.

         Kao i svake godine, svoje nagrađene radove, predstavili su i studenti, ove godine, Filozofskog fakulteta iz Osijeka. ”Prikaz prostora u Slavonskoj šumi Josipa Kozarca, predstavila je Lana Bešenski, studentica 2. godine diplomskog studija Hrvatskog jezika i književnosti.

O ”Odnosu prostora i identiteta u novelama Josipa Kozarca”, rad je pripremila Teuta Kraljević, studentica 1. godine diplomskog studija hrvatskog jezika i književnosti, i na kraju skupa, rad pod nazivom ”Psihološki prostori u djelima Josipa Kozarca”, predstavio je Bono Cvitkušić, student 2. godina dvopredmetnog diplomskog studija Hrvatskog jezika i književnosti i Sociologije.

         Stručni skup, ove godine s književnim temama, završio je podjelom zahvalnica sudionicima i nagrada studentima za njihove stručne radove. Predsjednik Odbora Josip Krajči je najavio idući, deseti znanstveno stručni skup, a suorganizator će biti Matica hrvatska Ogranak Lipovljani. (ds)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.