Matičari  u programu za Dan Općine  u Lipovljanima 19.03.2023.

Ovogodišnji program obilježavanja Dana Općine Lipovljani, kao i zaštitnika župe i škole bio je objedinjen u trodnevnom programu. Tako je u petak 17.03. nakon održanog znanstveno stručnog skupa i svečane sjednice na kojoj je glavni gost bio predsjednik RH Zoran Milanović, subotnji cjelovečernji kulturni događaj bio zajednički nastup šest domaćih udruga u kulturi. Početak je pripao zboru LIRA s slovačkim pjesmama „Ave Maria” i ”Slovensko moje“, nakon čega su nastupili češko i ukrajinsko folklorno društvo, te zbor udruge umirovljenika.

KUD LIPA je također otplesao ”Žala ja travičku”  i ”Stracila ja bandzeru“, a sam kraj je pripao našim članovima Tini Bukovski i Kristijanu Sudri s autorskom pjesmom Željke Uhitil „Ako nemaš svoje mjesto, dođi u Lipovljane“.  

Svečanim, podnevnim misnim slavljem, u nedjelju, 19. ožujka, proslavljen je blagdan sv. Josipa u istoimenoj župnoj crkvi u Lipovljanima.

Svečanom okružju u crkvi, doprinijele su i članice kulturnih društava koje su misnom slavlju prisustvovale u narodnim nošnjama. U gornjenitranskoj ženskoj nošnji naša članica Marija Hubak bila je i čitačica na misi, a ministrirali su kao i uvijek naši Matija i Toni Hepner, te Lucija Ćosić i Klara Klišanin, sve vrijedni učenici slovačkog jezika i kulture u OŠ Josipa Kozarca u Lipovljanima.

Matica slovačka Lipovljani se i ovom prigodom predstavila s raznovrsnim afinitetima i osobnostima svojih članova, te tako potvrdila sigurnu i održivu strukturu članstva u svojoj višenacionalnoj Općini Lipovljani. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.