27. “Slovenčina moja” pokazala važnost njegovanja slovačkog jezika 12.11.2022.

(tekst u skraćenoj verziji iz portala www.radionasice.hr ) Literarno-recitatorsko-dramska smotra “Slovenčina moja” ove je godine obilježila 27. godinu. Domaćin državne manifestacije koja se svake godine održava u drugoj školi i predstavlja učeničke aktivnosti na slovačkom jeziku, bila je u subotu 12. studenog 2022. g. Osnovna škola “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac. U organizaciji je, uz Slovački centar za kulturu Našice, sudjelovala i Matica slovačka Jelisavac.

Nakon ravnateljice škole-domaćina Ljerke Ćorković, sve nazočne pozdravili su gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba i predsjednik Saveza Slovaka u RH Mirko Vavra, koji je otvorio smotru.  Istaknuli su važnost očuvanja slovačkoga jezika, njegovo promoviranje i prenošenje na mlade generacije.  U sklopu programa predstavljen je Godišnjak Slovačkog centra za kulturu Našice za 2021. godinu, koji je predstavila ravnateljica Centra Sandra Kralj Vukšić. Novu zbirku učeničkih radova “Kvapky XVII.” predstavila je kustosica Tatjana Seničanin. Ujedno je nazočne upoznala i s postignutim uspjesima učenika na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu u školskim godinama 2020./2021. i 2021./2022.

U programu su se predstavili učenici iz 6 osnovnih matičnih škola i 3 područne. To su: OŠ kralja Tomislava Našice i PŠ Markovac Našički, OŠ “Josip Kozarac” Josipovac Punitovački i PŠ Jurjevac Punitovački, OŠ Julija Benešića Ilok, OŠ “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac, OŠ Vladimira Nazora Nova Bukovica – PŠ Miljevci, OŠ Josipa Kozarca Lipovljani i OŠ Banova Jaruga.

Smotra “Slovenčina moja” i ove se godine održala pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Saveza Slovaka u RH i Ureda za iseljene Slovake. (kraj citata)

Dodajmo da su lipovljansku školu na ovoj smotri zastupale Lucija Ćosić učenica sedmog i Klara Klišanin učenica osmog razreda, recitirajući nama poznatu pjesmicu domaćeg autora Ivana Hudeca Dedinka Lipovľany. Pogledajte njihovu izvedbu ove pjesme na nedavno održanim „Danima slovačke kulture u Lipovljanima“  OVDJE    (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.