Aktivnosti i novosti iz uprave Matice 10.03.2020.

Kada nije vrijeme za razna putovanja i nastupe, lipovljanski se matičari bave pripremama za nastupajuće programe i pišući razne izvještaje, pravdaju prema financijskim izvorima lanjsku vrlo uspješnu godinu. A kakva će biti ova, moglo se naslutiti na zajedničkom dogovoru i sastanku članova Matice i Vijeća slovačke manjine u Općini Lipovljani, održanom 26. veljače 2020.godine. Do sada je po riječima predsjednika udruge Josipa Krajčija, za 2020. godinu prijavljeno preko 20 različitih programa u zadnjih tri mjeseca i to prema: Ministarstvu kulture RH, Savjetu za nacionalne manjine, Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Hrvatskim šumama doo, Uredu za iseljene Slovake u Bratislavi, Sisačko moslavačkoj županiji i Općini Lipovljani.

Područja interesa u zahtjevima sežu od redovnog kulturnog amaterizma za naša društva LIPU i LIRU, izdavaštvo, zaštitu materijalne kulturne baštine, razne manifestacije gdje je Matica organizator i domaćin, pa do planiranog puta u srednju Slovačku koncem mjeseca lipnja, koji matičari većinom samofinanciraju. Pored toga, zahvaljujući velikom trudu i angažiranju našeg saborskog zastupnika Vladimira Bileka, velika su očekivanja i u realizaciji dugoročnog programa koji Savez Slovaka uspješno ostvaruje iz sredstava Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. No, mora se i ovom prigodom potvrditi, da će Slovaci u Lipovljanima već ovaj mjesec i svojim dobrovoljnim radom, te ponekim donacijama doprinijeti bržem uređenju prostora u dvoru Slovačke etno kuće.  U međuvremenu su objavljeni i rezultati natječaja  Ministarstva kulture RH, po kojemu je za restauraciju namještaja i predmeta u Slovačkoj etno kući odobreno 48.240 kn. Kreće ugovaranje s ovlaštenim restauratorom. Poznati su i rezultati natječaja Uradu pre Slovakov žijucich v zahraniči u Bratislavi: od osam predloženih programa, matičari iz Lipovljana su dobili potporu za sedam i to: Lipovľanske stretnutia 2020, Oslava sv.Cyrila a Metoda, Letne dielne ručnych prac a tradičnych technik pre deti a vystava, Detske hry a tance – škola tanca pre deti, Rekonštrukcia priestoru Slovenskeho etno domu Lipovľany, Hlaholika – zabudnuté dedičstvo i za Festival 38.PREHLIADKA SLOVENSKÉHO FOLKLÓRU V CHORVÁTSKU.

Isto tako, sada potvrđujemo da je Općina Lipovljani ove godine odobrila podržati tri naša projekta (Slovačka etno kuća -tekuće održavanje i popravci, Ljetna radionica slovačkog folklora i radionica tradicijskih zanata, te Stručno putovanje „Tragom naših predaka“ suradnja između MS Lipovljani i partnera u Slovačkoj).  Očekujemo uskoro pozitivne odgovore na naše zahtjeve po natječaju Sisačko moslavačke županije kao i nekoliko donacija. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.