Aktivnosti u III mjesecu 2011.godine 29.3.2011.

Aktivnosti u III mjesecu 2011.godine

● Upravni odbor je održao četiri sjednice tijekom mjeseca sa dnevnim redom, vezanim na pripreme i odlazak na Skupštinu Saveza Slovaka RH, dogovor i zadaci oko realizacije ovogodišnjeg programa rada, prihvaćanje novih koreografija KUD Lipa i Lira, te najava njihova gostovanja u Slovačkoj,  kandidiranje zahtjeva i traženje sredstava za pojedine projekte, dogovor i odlazak po pozivu  predstavnika Matice na pojedine skupove.

● Radio Postaja Novska je 18. Ožujka emitirala u sklopu polusatne emisije o manjinama, razgovor sa predsjednikom Matice slovačke Lipovljani, koji u cijelosti sa muzičkim prilozima možete poslušati ovdje

● Prigodom Dana Općine Lipovljani 19. ožujka,  na svečanoj su sjednici Maticu predstavljali Josip Krajči i Branko Vincent. Brojni gosti i uzvanici imali su prigodu čuti pohvalne ocjene rada slovačke manjine u ovoj sredini. Od visokih gostiju ovom  su skupu nazočili  potpredsjednik Sabora RH Josip Friščić, saborske zastupnice Zdenka Čuhnjilova i Marijana Petir, zamjenik županice Sisačko-moslavačke Andrija Rudić, te državni tajnici Željko Lenart i  Josip Kraljičković

● U nedjelju 20.ožujka na Opekama kod Kraljeve Velike u prigodi Dana Parka prirode Lonjsko polje, MH Lipovljani i MH Kutina održale  su stručni skup posvećen Međunarodnoj godini šuma. I ovom događaju punu su pažnju svojim dolaskom dali  predsjednik i potpredsjednik MS Lipovljani Josip Krajči i Branko Vincent.

● U utorak, 22.ožujka na poziv Veleposlanika Slovačke Republike Nj.E. Romana Supeka, u Zagrebu je održan radni sastanak, na kojem su pored Veleposlanika i konzula Jana Nedorosta, ispred MS Lipovljani bili, Josip Krajči i Tomislav Horvat, te Zlatko Heršak kao predsjednik Društva hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba. Teme sastanka su bile vezane na doprinos MS Lipovljani širenju i učvršćivanju veza sa matičnom zemljom, pa i kroz suradnju sa Hrvatima u okolini Bratislave. Veleposlanik je prihvatio poziv za posjetu Lipovljanima koncem svibnja ove godine. (Na slici sa lijeva:Zlatko Heršak, Josip Krajči, Roman Supek, Jan Nedorost i mr Tomislav Horvat).

● U subotu, 26. Ožujka Savez Slovaka u Hrvatskoj održao je godišnju skupštinu u Soljanima.

MS Lipovljani je bila zastupljena kao i  svih 15 drugih matica,  sa 4 delegata i to: Vlado Turas, Marica Tisaj, Branko Vincent i  Josip Krajči. Sastanak je pored radnog djela imao i svečane goste iz Slovačke, i to novog predsjednika Matice slovačke dr Marijana Tkača i glavnog tajnika Matice slovačke Jana Eštoka. Temeljem objavljenih rezultata i najava financijskih planova za ovu godinu,  MS Lipovljani može očekivati punu podršku za programe kulturnog amaterizma, u kojima surađuje sa KUD Lipa i PD Lira.

Preuzete su i informacije, vezane na pripreme popisa stanovništva i prava  predstavnika manjina, o čemu  Upravni odbor MS Lipovljani neposredno obavještava Slovake na svom području ovim letkom (otvori)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.