Članovi Matice slovačke aktivno na programu VIII. Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima 18.03.2022.

Svake godine uoči blagdana sv. Josipa u Lipovljanima je veliko spremanje. Naime, to je vrijeme kada katolička crkva sv Josipa, osnovna škola Josipa Kozarca i Općina imaju svoj dan. No, posebno se već tradicionalno u ovoj prigodi organiziraju Dani Josipa Kozarca u Lipovljanima, gdje ključne uloge imaju lipovljanski Slovaci.

Značajno je istaknuti da je idejni začetnik i pokretač znanstveno-stručnih skupova u okviru Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima bio pred desetak godina Josip Krajči predsjednik Matice slovačke, a sada ga jednako vrijedno podržava i prati Marita Štelma, mlada i poduzetna ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani, članica Upravnog odbora Matice slovačke Lipovljani.

Poznato je odavna da članovi Matice slovačke Lipovljani daju ne mali doprinos društvenim događanjima u svojoj općini. Tako je i ovog puta znanstveno stručni skup “Novi izazovi gospodarenja šumama na području Lonjskog polja” vodio Josip Krajči, a Marita Štelma je bila domaćin Skupu, otvorenju foto izložbe i Sobe Josipa Kozarca na katu knjižnice.  

        Sve sudionike stručnog skupa najprije je pozdravio Josip Krajči, predsjednik Organizacijskog odbora, koji je prigodnom prezentacijom naglasio da se tradicija održavanja Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima nastavlja, a ove godine to će biti stručni skup s temama iz šumarstva i književnosti.

        Zajedničku suradnju i daljnju predanost ovom stručnom skupu potvrdio je i prodekan za znanost i poslijediplomske studije izv.prof.dr.sc. Stjepan Mikac s Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

        Damir Miškulin, voditelj Uprave šuma Podružnice Zagreb, također član i Organizacijskog odbora, obratio se u ime poduzeća Hrvatske šume d.o.o., koje od početka od 2013. godine sudjeluju u potpori i organizaciji Dana Josipa Kozarca u Lipovljanima. Također je zahvalio svojim djelatnicima koji su za ovu godinu pripremili stručna izlaganja.

        Zadovoljstvo zbog sudjelovanja na Danima Josipa Kozarca u Lipovljanima izrazili su i dr.sc. Anica Bilić, upraviteljica HAZU centra u Vinkovcima, zatim prodekanica za nastavu Filozofskog fakulteta iz Osijeka, prof.dr.sc. Sanja Jukić i Marija Kušmiš, ravnateljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Uz riječi podrške, daljnje uključivanje u rad, te proširivanje skupa i na nove teme, obećao je i prof.dr.sc. Siniša Opić, dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Povijest odnosa Josipa Kozarca i Slovaka započeo je još 1904. godine profesor Jozef Maliak iz Iloka, izdavši Kozarčev roman „Mrtve kapitale“ prevevši ga na slovački jezik. A prisjetivši se toga nakon punih 110 godina, Matica slovačka Lipovljani je u vlastitoj nakladi objavila reprint ovog romana i to u okviru Dana Josipa Kozarca u suradnji i uz predgovor ravnateljice Slovačkog centra za kulturu u Našicama dr.sc. Sandre Kralj Vukšić. Evo što je autorica predgovora istaknula: „ Pripovijest «Mrtvi kapitali», koja je obično klasificirana kao roman, petnaest godina nakon izdavanja na slovački jezik preveo je Jozef Maliak. Ovaj književni znanstvenik, povjesničar i prevoditelj s hrvatskog je preveo tek ovo jedno književno djelo. Iako je rođen u Slovačkoj, gdje je i preminuo, Jozef Maliak radio je u Srijemu, odnosno u Petrovcu i Iloku, i upravo u vrijeme boravka u Iloku dogodio se prijevod «Mrtvih kapitala»                                                                                                                                                                                                      Ovo je djelo dostupno na slovačkom jeziku na ovoj internet stranici  Matice: Josip-Kozarac-Mrtve-kapitale.pdf (ms-lipovljani.hr)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.