Gradišćanski Hrvati gostovali u Lipovljanima posredstvom Matice slovačke 07.07.2019.

Trećeg dana nakon Hrvatske Kostajnice i Siska u nedjelju pohodu gradišćanskih Hrvata “Po staza naših starih” bila je općina Lipovljani. Pohod je spomen na 1533. godinu osmanlijskih osvajanja i davni progon Hrvata prema srednjoj Europi. U mjestima dočeka sudionici puta mahom mladi oduševljavaju „po gradišćanski“ izvornom pjesmom i svirkom, a program uključuje tradicijsku kočiju i konjanika.

U središnjem parku u Lipovljanima pozdravili su ih načelnik Nikola Horvat i Josip Krajči predsjednik Matice slovačke Lipovljani. Nije izostala ni dobrodošlica čelnika ogranaka Matice hrvatske u Lipovljanima i Kutini, već godinama suradnika u osmišljavanju zajedničkih programa s gradišćanskim Hrvatima. Bili su tu i predstavnici mjesnog KUD-a Lipa i višenacionalnih folklornih skupina po kojima su Lipovljani suživotom nadaleko poznati. Gostima je osobito zanimljiv bio susret sa Željkom Pettersom predsjednikom Udruge arapskih konja iz Volodera. Naime moslavački konjanici u svom poznatom maratonu 2007. godine projahali su dobar dio Gradišća. Posebno ugodno iznenadili su se dr. Franjo Pajrić i Franjo Grubić koji su maratoncima u Koljnofu (Mađarska) bili i domaćini, a danas su voditelj ovoga pohoda. Gosti su u Slovačkoj etno kući u Lipovljanima prisustvovali obilježju slovačkog nacionalnog blagdana sv. Ćirila i Metoda. Tema je bila čuvanje i afirmiranje glagoljice. Na vrijednosti tog slavenskog pisma podsjetio je Dragutin Pasarić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini. Prvi predsjednik Ogranka Matice slovačke Lipovljani Ivica Hudec darovao je ogranku natpis njegova imena na glagoljici, a likovno ga je oblikovala Vlatka Vidiček Dam. Gradišćanski Hrvati nakon Hrvatske. Mađarske, Austrije i Slovačke, put završavaju u nedjelju 14. srpnja u mjestima Šenkvice i Mokry Haj blizu slovačko – češke granice. Predsjednik Matice slovačke Lipovljani dobio je neformalnu ponudu za dalju suradnju s Gradišćanskim Hrvatima u Koljnofu i Šopronu u Mađarskoj, te će u tom pravcu teći i idući dogovori. A prvi ponovni susret je s ovom skupinom već za tjedan dana kada članovi MS Lipovljani zajedno s Lipom i Lirom nastupaju na festivalu Dobrodošli u Bratislavi. (d.pasarić)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.