I u Lipovljanima o brijačkom zanatu među Slovacima 14.12.2018.

Sredinom prosinca 2018. godine po prethodnom dogovoru i laganoj pripremi, matičarima u Lipovljanima je bilo zadovoljstvo sudjelovati u još jednom projektu našeg Slovačkog kulturnog centra iz Našica, te ugostiti uvažene dugogodišnje suradnice, ravnateljicu dr.sc.Sandru Kralj Vukšić i urednicu mjesečnika Pramen, mag. Tatjanu Seničanin.

Radni naziv teme Istraživanje elemenata tradicijske kulture – brijački zanat među Slovacima u Hrvatskoj, koji će Slovački centar za kulturu Našice provoditi u razdoblju 2018. – 2019. zainteresirao nas je i omogućio ovo terensko istraživanje, jer smo za sugovornike imali Branka Vincenta, dugogodišnjeg predsjednika Lipovljanske Matice i Antuna Juratovca, dugogodišnjeg „bricu“ u selu, oba podrijetlom Slovaci. Prema kazivanju, otac Branka Vincenta je bio izučeni brijač i do 1943. godine radio u Lipovljanima, nakon čega je odveden u logor Jasenovac. No, Branko se sjeća očevih zanatskih rutina, brijačke radnje u kojoj je radio i dijela atmosfere toga razdoblja. Pobrojali su njih dvojica sve brijače majstore i šegrte koji su ovaj zanat obavljali u Lipovljanima unazad 60 i više godina. Tako je majstor brijač Antun Juratovac (majka Mariška Lacko) donio za ovu prigodu i svoj kompletan alat za šišanje i brijanje, te detaljno opisao i pokazao tehnike rada, prisjećajući se i nekih zgoda iz tog razdoblja. Na kraju je i Josip Krajči dao svoj iskustveni doprinos u posjeti brijača i frizera na lokalnoj razini. Cilj projekta nije samo informirati o prošlosti i stanju danas, već također graditi svijest o obrtničkim, društvenim i povijesnim vrijednostima istraživane teme među pripadnicima slovačke nacionalne manjine. Realizacijom projekta na jednoj će se strani očuvati, obraditi i arhivirati jedan dio tradicijske kulture Slovaka u Hrvatskoj, a na drugoj strani utjecat ćemo na javnost, odnosno njihovu informiranost i saznanja o vrijednostima, koje su živjeli naši predci. Sve u svemu, vrlo zanimljiv pristup naših mladih istraživačica i vjerujemo solidan doprinos obradi  tradicijske kulture Slovaka u Lipovljanima. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.