Izložba platna Zidne kuharice u Lipovljanima 04.12.2017.

Matica slovačka završava svoj ovogodišnji ciklus aktivnosti izložbom i koncertima u prosincu. Sa isčekivanjem su matičari prvog dana prosinca popratili pripremu i otvaranje „putujuće“ izložbe Slovačkog kulturnog centra iz Našica, koja je svoj polugodišnji put poslije, Lipovljancima drage Devinske Nove Vsi kod Bratislave, završila ovdje.

Ima tu simbolike, jer matičari iz Lipovljana već preko 20 godina predano surađuju sa Hrvatskim kulturnim savezom u Slovačkoj gdje je izložba netom gostovala. U postavljanju ove izložbe na katu knjižnice, u izuzetnom galerijsko izložbenom prostoru pomagali su, pored članova Upravnog odbora Vlade Turasa i Željka Čiža, Ivica Turas i kazivačice o zidnjacima Ljiljana Bokor, Marica Tisaj i Blaženka Krajči. Autorica izložbe ujedno i nositelj ovog projekta je dr.sc. Sandra Kralj Vukšić, ravnateljica SKC u Našicama, kojoj je specijalnost etnologija i etnomuzikologija. U ovom su obimnom prehodnom terenskom istraživanju sudjelovale sve matice u Hrvatskoj, pa tako i naša.U bogato dokumentiranom katalogu uz ovu izložbu, poseban interes je pobudila činjenica da su lipovljanski Slovaci prezentirali istraživačima 23 platna zidnih kuharica, vezenih raznovrsnim bodom. Prevladava strojno izvezen rub, nerijetko dopunjen ručno izvedenim ornamentima. No, sa ponosom možemo reći, da je predsjednik MS Josip Krajči izložbu posebno predstavio 30-torici profesora i učenika iz Poljske, Rumunjske i Bugarske, sudionicima međunarodnog projekta Erasmus, koji tjedan dana gostuju i rade u OŠ Josipa Kozarca u Lipovljanima. Tako je izložba nenadano dobila i svoj drugi međunarodni pogled. Izložba je otvorena do 15. prosinca, a vidjet će je i školska djeca koja uče slovački jezik i kulturu. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.