Slovačka škrinja se vratila kući 28.11.2017.

Nedugo kako smo u Matici slovačkoj zaključili da se trebamo više baviti prezentacijom ponude slovačke kulturne baštine, dobili smo, povratom polikromirane drvene škrinje sa restauracije i vrijedni izložak naše zaštićene zbirke. Uspjeli smo, zahvaljujući prije svega Ministarstvu kulture RH i našem Savezu Slovaka odnosno Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, osigurati dostatna sredstva da se napravi za nas kapitalna restauracija ovog vrijednog dijela našeg pokućstva iz zaštićenog kulturnog dobra, a datira iz početka 20. stoljeća, vremena prvih slovačkih doseljavanja u Lipovljane.

Projekt je to koji je Matica slovačka pomno pripremala, kandidirala, odabrala ovlaštene restauratore i pod nadzorom Konzervatorskog odjela iz Siska, upotpunila obnovljenom „ljepoticom“ svoju kućnu zbirku.

Zahvalni smo, što su akademska kiparica i viša konzervatorica Vanina Topić i Pero Čavara, mag.konzervacije i restauracije iz Zagreba, škrinju učinili najljepšim eksponatom naše zbirke, dajući nam istovremeno poticaj za naredne zahvate na starom inventaru u stogodišnjoj kući, koju sve više pretvaramo u mali muzejski izložbeni prostor sa pretenzijom da zajedno sa gospodarskim objektima u dvorištu čini jednu respektabilnu cjelinu za matičare, naše mlade članove, a napose, zainteresirane posjetitelje koji navrate u Lipovljane. Potporu toj koncepciji matičari su dobili i nedavnim nadzorom obavljenim od strane pročelnice Konzervatorskog odjela u Sisku Ivane Miletić Čakširan i njene suradnice Jelene Stinčić Glagolić. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.