Košice- gostovanje matičara i nastup Lire u Katedrali 23.06.2023.

Program međunarodne suradnje Matice slovačke Lipovljani, realiziran uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH, Općine Lipovljani i Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí započeo je u četvrtak, 23.lipnja 2023. godine, vrlo dugim putem preko Budimpešte do Košica.  Prvi susret u petak s ravnateljicom ustanove Doma Matice slovenskej u Košicama Mgr Martinom Matečkovom, bio je ujedno i prigoda međusobnog upoznavanja i razmjene iskustava, a na kraju i poklona s neizbježnom slikom motiva Slovačke etno kuće u Lipovljanima, domaćim zlatovezom i nekoliko knjižnih izdanja.

O gradskoj matici u Košicama govorio je njen predsjednik Michal Matečka, a nakon toga uz izuzetnu pažnju i susretljivost oca Martina Murajde i katedralnih vodiča, detaljno je u obilasku katedrale od katakombi, oltara, kora, orgulja i dva tornja, predstavljena sva ljepota i raskoš najveće katedrale u Slovačkoj, površine oko 1200m2 u koju može stati blizu 5000 vjernika. U takvim okolnostima, članovi pjevačkog zbora LIRA, puni samopouzdanja, pod vodstvom prof. Franje Rodića održali su dopodnevnu probu ispred glavnog oltara. Nakon popodnevnog predaha i razgleda mnoštva kulturnih i turističkih znamenitosti, slijedila je večernja misa u Katedrali i nakon toga, uz naglašeno iskazani interes vjernika, koncert s desetak pomno izbalansiranih duhovnih pjesama , prvo na slovačkom, hrvatskom i latinskom jeziku. Na kraju popularna „Slovensko moje, otčina moja“ . Buran aplauz na kraju, neuobičajen za katedralu, bio je veliko priznanje svima koji su organizirali, pripremili i izveli ovaj vrlo zahtjevan koncert. Nakon zasluženog odmora, slijedio je u subotu 24. lipnja turistički obilazak Banske Bystrice i Zvolena, te povratak doma.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.