Predavanje i radionica očuvanja zaštićene zbirke inventara u Slovačkoj etno kući 01.07.2023

U sklopu opsežnih i raznovrsnih ljetnih programa koje lipovljanski matičari već deseti puta za redom održavaju u prostorima Slovačke etno kuće, u subotu 01.07.2023. održano je zapaženo predavanje i radionica na temu, kako se postaviti i kako očuvati vrijednu materijalnu kulturnu baštinu u svojoj okolini, pod nazivom „MIKROKLIMATSKI UVJETI ČUVANJA KULTURNOG DOBRA“.

Naglasak je bio na predmetima od drva, a izlagatelj je bio mag. art., konzervator-restaurator Pero Čavara, dugogodišnji suradnik na obradi predmeta u Slovačkoj etno kući. Osim kulturne, uporabne i sentimentalne vrijednosti, dijelove baštine u ovom okružju treba promatrati i kao predmete koji neminovno podliježu „zubu vremena“, uslijed neodgovarajućih uvjeta ili načina čuvanja. Posebna je pažnja skrenuta na  biološku aktivnost i moguće izvore zaraze (primjer unošenja novih predmeta u zbirku ili posudba pa vraćanje predmeta u zaštićeni prostor). Pored preventivne zaštite konzervator i restaurator je istakao i izuzetno važnim održavanje prihvatljive vlažnosti i temperature prostora gdje je zbirka smještena.  I taj dio teme je bio detaljno potkrijepljen primjerima iz inventara Slovačke etno kuće. To je svakako izazvalo naglašenu pozornost i nekoliko upita od dvadesetak, pretežito mlađih slušatelja. Time je nastavljen ciklus upoznavanja najmlađih matičara sa sadržajem i uvjetima očuvanja njihove baštine. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.