Ljetne radionice ručnih radova i dječje igre i plesovi 01.07.2023.

Program proslave blagdana Ćirila i Metoda započeo je u subotu 01. srpnja 2023. dopodnevnim tradicionalnim ljetnim radionicama tradicijskih zanata, te dječjim igrama i plesovima. Uz lijepo vrijeme, ispod šatora u dvorištu Slovačke etno kuće okupilo se 20-tero mladih, a u sklopu dobre suradnje s drugim manjinskim udrugama, ove su godine gostovali na radionicama i najmlađi članovi Ukrajinskog kulturno prosvjetnog društva Karpati iz Lipovljana.

Za ovu su godinu tematski bile pripremljene dvije radionice tradicijskih zanata, u čemu su naše članice Jozefina Hlupić i Slađana Krajči već dugi niz godina među vodećima. Cilj je bio da se u tehnikama, šivanja, vezenja, heklanja i zlatoveza na platnu, koje se kasnije aplicira na staklene bočice, stvori širi krug zainteresiranih mlađih članova. A da bi se to zaista pokušalo, vrijedilo je napraviti desetak priprema podloga i predstaviti sudionicima razne faze stvaranja vrijednog konačnog oblika proizvoda ili suvenira. Najmlađi su sudionici, kao i do sada, većinom prvi puta okušali vještinu baratanja iglom i na malim uzorcima uspjeli prikazati koliko su savladali tehniku zanata. Svi veći i manji predmeti i uzorci postavljeni su po završetku radionica u prostoru Štaglja kao mala izložba.

 Koreograf Mirko Fedak  sa svojim se najmlađim članovima pridružio dopodnevnom programu ljetne škole dječjih igara i plesova na podiju ispred Štaglja. Bio je to dinamičan i djeci nadasve zanimljiv program radionice, koji je potrajao duže od predviđenog. Naravno, svi sudionici su zavrijedili i okrijepu, a na kraju i pokoju kuglicu sladoleda. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.