PROSLAVA 1160. obljetnice dolaska sv. Ćirila i Metoda 01.07.2023.

Već desetu godinu svečani program lipovljanski matičari organiziraju u prostorima Slovačke etno kuće u Lipovljanima. Tako je pored više dopodnevnih radionica, popodnevni program, u subotu 01.07.2023. započeo susretima obitelji, prijatelja susjeda iz ulice i pedesetak izvođača. Nakon što su otvorene, izložba umjetničkih slika i izrađenih predmeta u radionicama, dio zainteresiranih posjetitelja obišao je i unutar kućnog prostora smještenu, zaštićenu etnografsku zbirku s preko 250 očuvanih predmeta slovačke baštine. Bio je to trenutak kada je i izaslanica župana Sisačko-moslavačke županije, zamjenica župana iz redova srpske manjine Mirjana Oluić, biranim riječima pohvalila ovu baštinsku lokaciju u Željanskoj ulici.

Pored nje, preko stotinjak nazočnih pozdravio je i općinski načelnik Nikola Horvat. Program je vodila članica Matice Marija Hubak u prekrasnoj nošnji po kroju iz slovačkih Lazana, odakle upravo i potiču bivši stanovnici ove sada etno kuće. Predsjednik Josip Krajči je nakon uvodnog pozdrava podsjetio da se ovaj program odvija u znaku nekoliko ovogodišnjih jubileja: to je prije svega 1.160 godina od dolaska solunske braće među slavenske narode, obilježavanja 100-te obljetnice od osnivanja Čehoslovačke besede u Lipovljanima, 30 godina nove samostalne Slovačke Republike, a vrijedno je i prisjetiti se, da je upravo pred 10 godina na tadašnjim Lipovljanskim susretima, svečano otvorena Slovačka etno kuća. Tajnik Matice slovačke Lipovljani Matija Hepner iznio je u sadržajnom i opsežnom izlaganju, zašto je važno poznavati i izučavati život Ćirila i Metoda. S obzirom na to da je ovo bilo zajedničko obilježavanje 100 godina Čehoslovačke besede Općine Lipovljani, u bogatom i raznovrsnom programu, redom su nastupili članovi Češke besede Općine Lipovljani, članovi KUD LIPA Lipovljani, Mješoviti pjevački zbor LIRA, a na kraju je matičin član i univerzalni glazbenik, Kristijan Sudra odsvirao na električnoj gitari nekoliko glazbenih uradaka, a završio je s Tinom Bukovski simpatičnom autorskom pjesmicom „Ako nemaš svoje mjesto“. Poslije se pridružio glazbenom sastavu „Zlatne roky“ koji je zabavljao dobro raspoložene goste u dvoru ispod šatora. Matica slovačka je za ovu prigodu ponudila na štandovima u dvorištu suvenire, majice, kape, magnetiće i naravno dobru hranu i piće. Vrijedne su oko štandova bile Anđelka Štelma, Sonja Mokri i Marija Živković. Kolače su kao i obično poslije izvrsnog lovačkog gulaša ponudile iz svojih receptura Milka Hubak, Jozefina Kranjčec, Sonja Mokri, Anđelka Štelma, Marija Živković, Ljiljana Bokor i Branka Perlić. Bez obzira na prijeteće kišovito nebo, dio najmlađih članova je ispod šatora dočekao nedjelju.

U srijedu 05.07.2023. na sam Dan Ćirila i Metoda u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima     prikazana je večernja misa za sve pokojne članove Matice slovačke Lipovljani. Ovaj su program u cijelosti podržali Urad za iseljene Slovake, Savjet za nacionalne manjine RH i Općina Lipovljani.

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.