LIPOVLJANSKI SLOVACI OBILJEŽILI SV. ĆIRILA I METODA 05.07.2014.

–  Predavanje Ivana Hudeca o glagoljici i zaštinicima Europe  

Svetkovina 5. srpnja sv. Ćirila i Metoda, a koja je od nezavisnosti Slovačke 1993. godine za tu zemlju državni blagdan, prvi puta javno je održana u Lipovljanima. Obilježje posebno značajnog datuma za prekogranične Slovake organizirala je Matica slovačka u tom zapadnoslavonskom općinskom središtu.

Slika a

Osim u matičnoj, Slovaci žive u još 16 zemalja, a u Hrvatskoj ih je oko pet tisuća. Prigodni skup otvorio je Josip Krajči, potpredsjednik Saveza Slovaka RH, zadužen za informiranje i školstvo. Zapaženo predavanje o povijesnoj ulozi sv. Ćirila i Metoda održao je Ivan Hudec, prvi predsjednik MS u Lipovljanima i autor više djela iz života hrvatskih Slovaka u tom mjestu. Dao je na znanje da je godine 1980. godine tadašnji papa, a danas sv. Ivan Pavao II – Ćirila i Metoda proglasio suzaštinicima Europe. Vrlo blisko uz ilustracije ukazao je na  ulogu braće prevođenja na staroslavenski jezik liturgijskih obrazaca napisanih  glagoljskim pismom,  a koje od  863. godine počinje širenje u Velikoj Moravskoj i gornjonitranskom kraju. Podsjetio je uz izloženi tekst na  Ćirilov  Proglas,  prvu slovačku i slavensku prozu pisanu glagoljicom. Nije zaobišao ni spomen na Metodovu smrt 885. godine na području današnje Slovačke. Znakovito je i aktualno  obilježavanje Ćirilove smrti (869.) 14.veljače u Rimu unutar Katoličke crkve četiriju zavoda: slovačkog, češkog, hrvatskog i slovenskog,  a koji djeluju u tom gradu. Za očuvanje te iznimne baštine pismenosti  predložio je  kroz radionice mladih u prostoru slovačke etno kuće u Lipovljanima i učenje glagoljice. To je osobito dobro prihvaćeno, a dobilo je i suradnika u projektu lipovljanski Ogranak Matice hrvatske, a u čije je ime skup pozdravila Nevenka Zorić. Ugođaj je dopunjen i predstavljanjem pučke glazbene tradicije koreografa iz Slovačke mgr. Lubomira Maceka. Susretu je iz Slovače prisustvovala i plesna pedagoginja Eva Matiaškova. Inače ona mjesnom KUD-u Lipa u Lipovljanima daje stručnu potporu čuvanju slovačke folklorne tradicije.  Sudionike je pozdravio načelnik Općine Lipovljani Mario Ribar. Spomenuo je kako je to izvrsnom  uvertirom  za Lipovljanske susrete koncem kolovoza. Riječ je o poznatoj državnoj priredbi posvećenoj nacionalnim manjinama. Ovogodišnja zemlja partner – upravo je Slovačka.(dp)

 

PICT0428

PICT0420

10450900_727333923992661_1386653903528680612_n

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.