Studijsko putovanje u Žilinski kraj 30.06.2014.

Članovi Matice Slovačke Lipovljani boravili su na trodnevnom studijskom  putovanju od 27.  do 29. lipnja u Republici Slovačkoj. Bila je to još jedna prigoda upoznati Republiku Slovačku, ali ovaj put sjevernije, tj. kraj uz samu granicu sa Republikom Češkom i Poljskom, u Žilinskom kraju (županiji), gradu Čadca s oko 25.000 stanovnika. Tematski ove godine, studijsko putovanje je tražilo odgovor na naše pitanje, kako muzejsku zbirku koju imamo, staviti u turističku funkciju.

Slika 1

Najbolji odgovor na to dali su nam naši dugogodišnji suradnici i nadasve prijatelji iz Kysuckog muzeuma u Čadci. Program je bio obiman, ali interesantan, jer se svako dopodne iskoristilo za posjet novoj muzejskoj zbirci i jednoj od postava. Naime, domaćini su na veoma interesantan način predstavili svoju muzejsku sveobuhvatnu postavu na četiri mjesta. Tako su bile izdvojene povijesna postava, prirodoslovna, zanatstvo i obrt, kulturna baština u četiri različita mjesta, a gosti su imali prigodu voziti se muzejskom šumskom željeznicom koja se nekada koristila za izvoz drvne mase.

Matica slovačka već dosta dugo pokušava uspostaviti partnerski kontakt sa slovačkim udrugama i ustanovama na temu korištenja EU fondova,  posebno namijenjenih za male projekte u kulturi i društvu. U Čadci i Kysuckom muzeumu to je već postalo praksa, jer se niz godina financiranje programa pokriva od Europske Unije sa 85 % potrebnih sredstava za 40 stručnih muzejskih eksperata i ostalih djelatnika. Sa ravnateljem Muzeja g. MVDr., PhD Milošem Jesenským, dogovorena je suradnja uz korištenje njihovih iskustava  u tome. Nadalje, Matica Slovačka Lipovljani nastavlja suradnju sa kustosima muzeja na izradi planova i postavi te uređenju ostalih objekata na Slovačkoj etno kući s pratećim objektima u Željanskoj ulici. Pored ovih posjeta, obišli smo: Staru Bistricu, Krasno nad Kysucou, Novu Bistricu, dvorac u Radoli. Posjet Žilini iskorišten je i za dva radna sastanka s voditeljem Zemaljskog muzeja centrale Matice slovačke u Martinu g.Danijelom Zemančikom i ravnateljicom Doma MS u Gradu Žilini gđom. Katarinom Kalankovom. Dan prije povratka obišli smo i Svetište Blažene Djevice Marije u Turzovki, vidjeli Orloj, astronomski sat. Povratak je iskorišten za kratko zaustavljanje i predah u Bratislavi.   

Pored osobnih ugodnih dojmova sudionika putovanja, koristi od ovog studijskog puta će biti vidljive u budućem radu i suradnji Matice slovačke Lipovljani sa svojim partnerima u matičnoj zemlji Slovačkoj. (mt)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.