Lipovljanski Slovaci uz blagdan Sv. Ćirila i Metoda 05.07.2016.

U nedjelju Matica slovačka (MS) Lipovljani ususret 5. srpnju sv. Ćirilu Metodu, državnom blagdanu Slovačke, prema tradiciji  priredila je obilježje tom datumu. Lijep broj članova i gostiju okupio se u dvorištu slovačke etno kuće. Odnedavno odlukom Ministarstva kulture u njoj je i  verificirana  zbirka  etno predmeta te nacionalne manjine,  naglasio je u pozdravnoj riječi  predsjednik MS Josip Krajči.

Slika br 1

Rezultat je to uz druge brojne programe 20-godišnjeg rada  lipovljanske MS. Na početke iz 1996. godine  podsjetio je  prvi predsjednik Ivan Hudec.

Središnji čin posvećen misiji sv. Ćirila i Metoda započeo je slovačkom pjesmom Saga krasu u izvedbi mjesnog KUD-a „Lipa“.

Na ulogu poznate solunske braće u promicanju prijevoda Biblije i drugih vjerskih knjiga na  slavenski jezik  u 9. stoljeću u Velikomoravskoj kneževini,  posebno na području današnje Slovačke (Nitra), ali i šire, govorio je publicist Dragutin Pasarić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Kutini. Iznio je i osobit značaj pisma glagoljice, naznačivši da proučavanjem i izobrazbom može i danas činiti zanimljiv program prijateljskih matica slovačke i hrvatske.

Uz od ranije poznate spomenike na glagoljici uglavnom jadranske Hrvatske (Baščanska ploča,  i druge ) posebno je spomenuo posljednjih desetljeća  istraživački zanimljive iz Slavonije (Brodski Drenovac i Lovčić).  Uz povijesne okolnosti davnih stoljeća  naglasio je i vrijednosti koje je u djelima slavenskih apostola šezdesetih godina prošlog stoljeća prepoznao i Drugi vatikanski sabor,  naročito u bogoslužju na nacionalnom jeziku i  na području ekumenizma. U tome je poseban doprinos pape Ivana XXIII i pape Ivan Pavlka II., a  koji  je Ćirila i Metoda 1980. godine proglasio i suzaštitnicima Europe. Članovi MS obilježavajući spomenuti slovački nacionalni i vjerski  blagdan  prisustvovali su i jutarnjoj nedjeljnjoj sv. misi u župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima.(aš)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.