Tragom naših predaka – Matici u pohode 26.06.2016

Matica slovačka Lipovljani posjetila Bratislavu, Martin i Žilinu. Na poziv Matice Slovačke, centrale u gradu Martinu i Krajanskog muzeja Matice slovačke, članovi MS Lipovljani su trodnevnim radnim i stručnim posjetom od 23. do 25.lipnja 2016. g. nastavili ovogodišnji program obilježbe 20. obljetnice osnutka svoje Udruge .

Sl uz naslov (Tragom naših predaka)

U vješto ukomponiranom i veoma obimnom Programu rukovodstvo Matice sa svojim predsjednikom Josipom Krajčijem sa suradnicima dogovorili su novi poticajni razvojni

zamah u obogaćivanju sadržaja Etno kuće u Lipovljanima, daljnju kulturnu razmjenu, kao i uručili poziv za Lipovljanske susrete 2016. U predahu su svi članovi Matice bili animirani u folklornu radionicu pjesme i plesa koju su uspješno savladali s mladim članovima i voditeljima mjesnog folklornog društva Turiec iz Martina. Članovi su obišli i nekoliko zaštićenih kulturnih dobara, Gradsko groblje sa spomenicima znamenitim povijesnim i društvenim uglednicima i osnivačima kulturnih i vjerskih ustanova  slovačke povijesti, crkve i objekte. Jednu veliku hrvatsku svijeću matičari su položili na spomenik znamenitog slovačkog književnika Martina Kukučina (1860.-1928.) koji je kao doktor službovao na Braču a kasnije u Lipiku i umro u Pakracu. Nakon posjeta Terchovi (Janošik ), posjećen je Slovački Narodni Muzej ( Slovenski Narodni Muzeum ) kao i Skanzen,  slovačko etno selo sa više od 20 stilskih i povijesno oblikovanih kućica iz pojedinih slovačkih regija. Domaćini prijema u centralnoj svečanoj dvorani za sve naše matičare bili su  Mgr.Maroš Smolec, glavni upravitelj centrale Matice u Slovačkoj, te Zuzana Pavelcova, PhDr. ravnateljica Krajanskog muzeja iz Martina.

Važno je istaći da je posjet Republici Slovačkoj upriličen u područje Grada Martina, kulturnog središta i mjesta nastanka Matice slovačke koja je dovela do slovačke emancipacije, kulturnog i društvenog, a  napose i gospodarstvenog razvoja. Nadalje, Grad Martin je proglašen i gradom slovačke kulture 24. kolovoza 1994. godine.

I, još nešto na kraju, što treba istaći. I ovom prigodom bilo je  tijekom boravka u Martinu i Žilini unaprijed dogovorenih dirljivih susreta obitelji sa razdvojenom rodbinom naših matičara (Štrban, Tisaj, Bednar, Krajči). Time je završen službeni dio razgovora i posjeta s  predstavnicima Matice Slovačke i Žilinskoga kraja. U večernjim satima je cjelokupno društvo u obližnjoj pivnici navijačkom atmosferom popratilo prijenos nogometne utakmice hrvatske reprezentacije.

Povratak je programski obuhvatio i posjet Muzeju hrvatske kulture u Devinskoj Novoj Vesi, u gradskoj četvrti Bratislave, gdje je sjedište Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj sa kojim MS Lipovljani surađuje punih 20 godina. Muzej je ove godine obilježio deset uspješnih godina rada. Uz prigode 20. obljetnice osnutka Matice slovačke Lipovljani bilo je ugodno spojiti je se obljetnicom Muzeja koji se proširio s novim objektom etno postave.

Među predstavnicima Matice prvi  je put putovalo deset novih članova i desetero osnovnoškolske djece koje je predvodila šestogodišnja  Vita . (ml)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.