Matičari na Susretima i oko njih 31.08.2016.

Ovogodišnji su Lipovljanski susreti za većinu članova Matice slovačke bili radno i ugodno angažiranje. Pravodobnim pripremama u svim smo zadacima opravdali očekivanja, a nekoliko događaja je obilježilo Slovacima u Lipovljanima ova tri dana.

4-_mg_4909

Tako je predsjednik MS  Josip Krajči vodio u petak Gospodarski skup na temu Ukrajina zemlja partner ali sa naglaskom na prikaz gospodarskih mogućnosti i potencijala same Općine Lipovljani, a u subotu Okrugli stol na temu položaja manjina u svijetlu migracija.

Marica Tisaj je ispred Organizacijskog odbora vrijedno pripremila birani folklorni program za glavno događanje u subotu uveče i angažirano nazočila u knjižnici svim događanjima u petak i subotu na dane Lipovljanskih susreta.

Pripremu i postavu tradicionalnog matičinog štanda u parku izvršili su Vlado Turas, Anđelka Štelma, Željko Čiž, Zlatko Štrban, Branko Vincent, Ivan Hudec, Marica Tisaj, a sa zadovoljstvom su štand zastupali i nudili izloženo brojnim posjetiteljima Sonja Mokry sa Davidom, Dijana Hepner sa Tonijem i Matijom, Marijanka Živković, Jozefina Kranjčec, Sanjica i Siniša Šoštarčić, Tatjana Svrdlin, Ljiljana Bokor i Gordana Tones. Bilo je to za sve naše goste i prijatelje, mjesto susreta i čavrljanja uz pokoju borovičku i domaće pomazanke.

Pored toga, i na OPG Pčelarstvo Turas, naši su članovi imali posebno zapažen štand.

U obilju programa matičari su dočekali povijesni trenutak u subotu popodne. Načelnik Mario Ribar i saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, na svečan su način predali na korištenje novouređene prostorije u prizemlju zgrade Općine za potrebe MS Lipovljani i ČB općine Lipovljani. U prikladnoj narodnoj nošnji gornjenitranskog kraja, mladi Ivica Turas je u ime Matice slovačke preuzeo ključeve nove prostorije. Pred brojnim gostima i uglednicima u ime Matice javno se biranim riječima zahvalio na ovome prostoru Josip Krajči. Izaslanik Veleposlanika Slovačke republike u RH g Jan Štark sa zadovoljstvom je pratio u subotnjem programu sva popodnevna i večernja događanja, a pored domaćih društava, pjevačkog zbora Lira i kulturno umjetničkog društva Lipa, Slovake su ove godine na glavnoj pozornici folklorom zapaženo zastupali članovi Matice slovačke Kukučin-Kuntarić iz Jakšića.

Brojnim smo gostima pružili priliku da u ova tri dana sadržajno bogatog programa, dožive naše Lipovljane kao mjesto ugodnih susreta i lijepih dojmova. Članovi Matice slovačke su kao i prije, u ovoj jubilarnoj 20-toj godini svoga postojanja, dali svoj iskreni i predani doprinos tom zajedničkom cilju. (mt)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.