Briga za slovačku materijalnu kulturnu baštinu 13.09.2016.

U Općini Lipovljani 13. rujna 2016. održan je radni sastanak i dogovor kojem su nazočilili Ivana Maletić Čakširan- pročelnica konzervatorskoga odjela u Sisku, Mario Ribar načelnik Općine Lipovljani, Josip Krajči predsjednik MS Lipovljani i Roman Ovad – projektant iz Lipovljana.

Tema sastanka bila je sakralna , tradicijska , kulturna i industrijska baština općine Lipovljani. Načelnik općine Lipovljani Mario Ribar detaljno je upoznao Ivanu Maletić Čakširan sa stanjem u općini Lipovljani po pitanju sakralne , kulturne , tradicijske i industrijske baštine. Nabrojeni su najvažniji objekti koje bi trebalo zaštiti i staviti u funkciju ( mlinovi, čardaci, crkve,Slovačka etno kuća, arheološka  nalazišta ). Zauzet je stav da se u Lipovljanima otvori Muzej multikulturalnosti koji bi objedinio  zatečenu očuvanu kulturnu baštinu općine Lipovljani.

 No,posebnu važnost u Lipovljanima zauzima Slovačka etno kuća u Željanskoj ulici , kuća koja je ušla u zaštićena kulturna dobra, kao etno zbirka očuvanog kućnog inventara. Sugestija je konzervatora da uz kućni inventar treba pod zaštitu Ministarstva kulture staviti i drvodjelski gospodarski inventar, ali prije toga treba izvršiti dezinsekciju cijelog objekta.Prema riječima pročelnice konzervatorskog odjela iz Siska Ivane Maletić Čakširan, Slovačka etno kuća se nalazi na prekrasnom mjestu, može služiti za održavanje raznih kulturnih manifestacija i sadržaja, te doprinositi razvoju multikulturalnosti, mora se raditi na vidljivosti i kompletiranju projekta koji doprinose boljitku lokalne zajednice. Zaključno je predloženo, izraditi letak s nazivom etno zbirke- obavezno i na engleskom jeziku. (jk)

 

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.