Ministarstvo kulture RH financira restauraciju predmeta iz zbirke u Lipovljanima 02.09.2021.

I ove godine, unatoč kriznim okolnostima, Ministarstvo kulture Uprava za zaštitu kulturnih dobara, u dijelu Programi zaštite na pokretnim etnografskim kulturnim dobrima u 2021. godini, odobrilo je po prijavi Matice slovačke Lipovljani 30.000 kn za završetak konzervatorsko restauratorskih zahvata na preostalim predmetima iz zaštićene zbirke Z-6778 Kućni inventar obitelji Petra Krajčija u Slovačkoj etno kući u Željanskoj 63 u Lipovljanima.

Tim je povodom početkom rujna od strane ovlaštenih konzervatora započelo preuzimanje djela inventara koji je predviđen za restauraciju i konzervaciju. Zbirka se sastoji od sljedećeg kućnog inventara: kreveti, kolijevka, ormari, stolovi, stolice, klupe, klupice, police, vješalice, drvene škrinje, stari okviri za slike, svjetiljke, šivaća mašina, posuđe/pribor za pripremu, konzumiranje i čuvanje hrane, korita, zdjele, lonci, vrčevi, lopari, kuhače, cjedila, burad i drugo. Inventar prizemnice jednostavan je i skroman, izrađen je ili kupljen početkom 20-tih godina prošloga stoljeća. Sada su na redu preostali krupni komadi namještaja kao kreveti, stolovi, kredenc, što će reći da zbirka u Slovačkoj etno kući jedno vrijeme neće biti dostupna. 

 Već šestu godinu za redom, prema raspoloživim sredstvima, pažljivom rukom restauratora obnavlja se sav raspoloživi inventar, pod budnim okom Konzervatorskog odjela u Sisku. Restaurator i konzervator Pero Čavara preuzeo je u četvrtak 02.rujna 2021. preostale predmete za obnovu. Vrijedna je to zbirka koja će u narednim koracima biti proširena i upotpunjena s poljodjelskim, bačvarskim i zidarskim alatima, te tako na jednom mjestu prezentirati sve raspoložive izloške, neke stare i punih stotinu godina. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.