Slovaci na Lipovljanskim susretima 2021. 28.08.2021.

Ovogodišnji Lipovljanski susreti održani su u znaku epidemioloških pravila i kišovitog vremena. Nastup Lire sa svečanim himnama Hrvatske i Europe, KUD Lipa sa svojim kolom i folklorni nastup Matice slovačke Rijeka, koje smo sa zadovoljstvom primili i ugostili u Slovačkoj etno kući. Zapažen je bio i štand Matice slovačke Lipovljani s izvrsnim kolačima naših vrijednih članica, a nije manjkala ni bogata ponuda raznih napitaka (borovička i mazanke!).

Izuzetnim naporima i velikim doprinosom udruga i pojedinaca, dvodnevna manifestacija je potvrdila svoju opravdanost. Iako skromniji posjet nego prijašnjih godina, program manjinske kulture živi i dalje u Lipovljanima. Tomu su i ove godine svoj doprinos dali članovi Matice slovačke. Bili smo raspoloženi domaćini riječkim matičarima koji su kako to i dolikuje, prvo dočekani i pozdravljeni u dvoru Slovačke etno kuće. Predsjednik Josip Krajči sa suradnicima Zlatkom Štrbanom, Vladom Turasom i Matijom Hepnerom pokazali su vrijednu materijalnu kulturnu baštinu svojih slovačkih predaka, a tijekom ovog boravka sve nazočne je došao pozdraviti i naš saborski zastupnik Vladimir Bilek. Plesna proba, mali objed, pa štand u parku koji su uredili Željko Čiž, Tomislav Hepner, Mladen Krajči, Vlado i Ivica Turas i Marija Živković. Lipovljanski su matičari kao i prethodnih godina zdušno obavili brojne organizacijske i radne zadaće u pripremi i izvedbi ovogodišnjih, po mnogo čemu neobičnih Susreta. Izvrsne kolače su ovaj puta ispekle Emilija Hubak, Anđelka Štelma, Marija Tones, Ljiljana Bokor, Dijana Hepner, Slađana Krajči, a Sonja Mokri je vodila brigu o gostujućem društvu. Dodajmo tomu, da su još dvije naše vrijedne članice bile uključene u provedbu programa ovogodišnjih Susreta. Tako je Marica Tisaj organizirala program folklornih društava, a Marita Štelma je bila u Knjižnici i čitaonici domaćin Stručne rasprave. Nadamo se da će idući Susreti biti održani u boljim okolnostima. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.