MS Lipovljani sumirala završetak 2021. godine 21.12.2021.

Pri kraju ove Covid-godine, Upravni i Nadzorni odbor Matice, zajedno sa članovima Vijeća slovačke manjine Općine Lipovljani, napravili su nekoliko zaključnih koraka i tako vrlo uspješno okončali ovogodišnju radnu aktivnost. Bila je to po mnogo čemu neobična godina. Nije se moglo previše djelovati u kulturnom amaterizmu, nije bilo nastupa folklorne grupe i zbora, putovanja na festivale, a ipak, uloženo je u programe zaštite kulturne baštine i podizanje razine opremljenosti društva više nego ikada.

To se u prvom redu može zahvaliti usmjerenosti aktivnog djela članstva na moguće i izvedive programe, koje su temeljem ispostavljenih zamolbi i projektne dokumentacije vrlo dosljedno, putem stručnih službi Saveza Slovaka, podupirali Savjet za nacionalne manjine i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Tako je nabavljen i nedostajući dio opreme i inventara, kroz tekuća i kapitalna davanja napravljeni su veliki koraci u uređenju i održavanju svih prostora i objekata u dvorištu Slovačke etno kuće. To daje svakako potpuno drugačiji pogled na održivost povjerene pokretne i nepokretne slovačke materijalne baštine. Vidi se to i po odnosu i brizi svakog aktivnog člana koji je barem jednom dao nekoliko sati svoga radnog doprinosa u prostoru rijetko očuvanom, sada na ponos svim članovima Matice slovačke Lipovljani. A ova godina je zanimljiva također po značajnim posjetima u Željansku 63. Prvo, nezaboravna noć muzeja koncem siječnja. S dolaskom proljeća likovna kolonija slikara amatera iz Nove Gradiške, Novske, Kutine, Siska, snimanje televizijske ekipe iz Bratislave, posjeta samog predsjednika Ureda za iseljene Slovake, našeg saborskog zastupnika Vladimira Bileka, brojnih prijatelja Slovaka, rodbine i gostiju Lipovljanskih susreta. A najzapaženiji program je bio radionica tradicijskih zanata i mala škola folklora za najmlađe, no matičari i gosti rado su sudjelovali i u ovogodišnjem programu Oslave sv Cirila i Metoda. Završena je konzervatorska obrada posljednjih predmeta iz zaštićene zbirke, pred izdanjem je brošura na 40 stranica o našoj kući autorice prof. Slavice Moslavac, šije se nova odjevna garnitura za članove zbora LIRA, naručen je crijep za zamjenu na štaglju i nad pecarom, sa učenicima i profesoricom slovačkog jezika imamo više nego dobru suradnju, tako da njihov doprinos i upliv na slovačku kulturu u Lipovljanima treba s pravom uskoro priželjkivati. Nažalost, često se prisjetimo nedavno preminule naše dugogodišnje tajnice Marice Tisaj, a njena LIPA će i dalje biti naš glavni oslonac u slovačkom folklornom izričaju.

I tako završava ova čudna 25. godina od osnutka Matice slovačke Lipovljani. Uprava društva je osjetno pomlađena na izbornoj Skupštini u veljači ove godine, tako da se može bez bojazni očekivati kontinuitet dobrih dosega u ova izrazito nepredvidiva vremena. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.