Nastupi KUDa LIPA i Pjevačkog društva LIRA u rujnu 2011 27.9.2011.

Poslije izvanrednih nastupa na domaćoj pozornici,  lipovljanski Slovaci su potpomognuti Pjevačkim društvom LIRA i Kulturno umjetničkim društvom LIPA, krenuli na gostovanja. Puni samopouzdanja i entuzijazma, po prvi puta se gostovalo u Siraču, nedaleko Daruvara. Na poziv domaćina, u subotu 3. rujna 2011.g., KUD LIPA se odazvao na cjelodnevnu poljoprivredno-kulturno-turističku manifestaciju “Dani šljiva u Siraču”.  Počelo je sa laganim zagrijavanjem obilaskom 38 štandova sa svim mogućim zanatskim i turističko zabavnim sadržajima.

Iza povorke prošli su domaći KUD-ovi i udruge, te iz Austrije, koji su dolaskom u “Siračko seosko dvorište” izveli nekoliko koreografija, a glavni nastup pred publikom održali su na velikoj pozornici. Nastupili su:
– “Gemischter Chor Wietersdorf”, die Chorgemeinschaft der Wietersdorfer
Gruppe (“Mješoviti zbor Wietersdorf”, Zajednica zbora Wietersdorfer
grupe) – gosti iz Austrije
– KUD Seljačka sloga Prekopakra – Požeško-slavonska županija
– KUD Oštrc Rude – Zagrebačka županija
– Ogranak seljačke sloge Buševec – Zagrebačka županija
– KUD Vrhovac – Karlovačka županija
– KUD LIPA Lipovljani – Sisačko moslavačka županija
– KUD I. G. Kovačić Beravci – Brodsko-posavska županija
– HKUD – LAHOR Daruvar
– Udruga umirovljenika Sirač
– KUD Kamen Sirač – Bjelovarsko-bilogorska županija
– Mladi tamburaši KUD-a Kamen Sirač

Nastup KUD LIPA sa slovačkom koreografijom Šariš polke, izazvao je dugotrajni pljesak i poziv na bis. (Više o samoj manifestaciji na:
http://www.sirac.hr/stranice/fotogalerija/dani_sljiva/dani%20sljiva%20u%20siracu%202011.html)

Odmah u nedjelju,  četvrtog rujna 2011. godine na zahtjev KUDa Banova Jaruga i želje, da KUD LIPA bude gost na manifestaciji Banova u srcu, članovi KUDa odazvali su se pozivu , prekrasnim nastupom starije i tamburaške skupine doživjeli su mnogobrojne čestitke i pohvale. Iako naporno, svi koji su trebali nastupati, odazvali su se i tako uz privrženost i zajedništvo, još jednom pokazali visoku klasu izvedbe folklornih točaka. Bilo je tu gostiju iz Kutine i šire okolice koji su sa simpatijama i neskrivenim priznanjem nagradili marljive “Lipaše”.

Kruna svih nastupa u rujnu bio je nastup u Markovcu Našičkom na Danima polesnjaka, koje je organizirala Matica slovačka iz Markovca. Uz ostale sudionike, Maticu slovačku  Lipovljani predstavljali su Mješoviti pjevački zbor LIRA i KUD LIPA. Članovi Mješovitog pjevačkog zbora LIRA izveli su pjesme Nitra- Nitra, Trenčin dolonečka i Kraj kapele svete Ane, dok su članovi KUDa LIPA ponovo izveli Šariš polku. Time su vrijedni članovi MS Lipovljani sa folklornim i pjevačkim društvom uzvratili Markovčanima za zapaženi nastup na “Lipovljanskim susretima”. Iza nastupa nastavljeno je ugodno druženje sa domaćinima duboko u noć…više slika

Suradnja Mješovitog pjevačkog zbora LIRA i Matice slovačke Lipovljani nastavljena je morskim putem.
Ispunjavajući  prethodno dogovorene nastupe, Pjevačko društvo LIRA nas je ponovo oduševilo sa nekoliko zapaženih nastupa u Zadru i na otoku Ugljanu u pitoresknom ribarskom mjestu Kali.

Srdačna i neposredna dobrodošlica domaćina,uz ugošćavanje i smještaj po kućama, bila je poput turističkog aranžmana, najbolja preporuka za već prihvaćenu suradnju.
Prije dolaska na otok Ugljan članovi MPZ LIRA zaustavili su se u Zadru i pri tome razgledali povijesnu jezgru grada.

Puni lijepih utisaka stigli su u Kali gdje su ih dočekali članovi crkvenog zbora Sveti Lovre. U večernjim satima članovi MPZ LIRA i članovi crkvenog zbora Sveti Lovre pripremili su zajednički koncert . Naši su pjevači izveli bogat repertoar zborskih napjeva, a posebno su bile zapažene slovačke pjesme. Obzirom na lijepu suradnju MPZ LIRA i Matice slovačke Lipovljani, zbor je u Kalima, između ostaloga, na slovačkome jeziku izveo pjesmu Ave Maria pod dirigentskom palicom profesora glazbe Franje Rodića. Nakon zajedničkog nastupa dogovorena ja daljnja suradnja. U nedjelju zbor LIRA sudjelovao i pratio svetu Misu u crkvi Svetog Lovre. Domaćini su ostali zadivljeni nastupom zbora LIRA.

U poslijepodnevnim satima slijedi put na otok Pašman, točnije mjesto Dobropoljanu. Matica slovačka Lipovljani ostvarila je suradnju sa KUD Bokolje iz Dobropoljane, omogućivši KUDu Bokolje proljetos odlazak i nastup u Hrvatskom Grobu – Slovačka. Naravno suradnja između Matice slovačke Lipovljani, KUDa Bokolje, KUDa LIPA , Matice hrvatske Kutina i MPZ LIRA nastavlja se i dalje. Nastup MPZ LIRA, te prezentiranje slovačke nacionalne manjine na otoku Ugljanu ostvareno je zalaganjem predsjednika KUDa Bokolje gospodina Ante Čiklića i voditelja crkvenog zbora Svetog Lovre gospodina Marinka Ruševa – Bepa.(mt)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.