Novosti iz mjeseca listopada i studenog 2023.

Koncem listopada, Mjeseca hrvatske knjige, u četvrtak, 26.10.2023. Slovačku etno kuću posjetila je Sanja Pilić. Hrvatska dječja književnica, nagrađivana autorica dječjih romana i slikovnica, uputila se u obilazak Lipovljana nakon održanog književnog susreta u lipovljanskoj narodnoj knjižnici, te zaokružila svoj posjet razgledom stalnog postava slovačkog etno muzeja. Stručnu je pratnju s radošću prihvatila Marita Štelma, inače magistrica bibliotekarstva i muzeologije.    

U ponedjeljak,  6.11.2023.g., lipovljanski su matičari imali zadovoljstvo u Slovačkom etno domu ugostiti posjetitelje s Islanda. Oni su tjedan dana gosti Osnovne škole Josipa Kozarca u Lipovljanima koja sudjeluje u projektu Explore and grow with STEM/Istražujući raSTEMo – program koji financira Island, Lihtenštajn i Norveška. U svom su obilasku Lipovljana i okolice stigli i do Slovačke etno kuće, te ih je predsjednik Matice Josip Krajči ugostio i upoznao sa svim zanimljivim činjenicama o slovačkoj kulturi i zatečenoj slovačkoj materijalnoj kulturnoj baštini. Nakon obilaska i upisa u knjigu dojmova prijatelji iz Islanda su otišli uz veliki smiješak, mali poklon i dugu na nebu, koja se pojavila nakon kratkog pljuska.

U suradnji sa školskom knjižnicom Osnovne škole Josipa Kozarca Lipovljani, te u dogovoru s profesoricom slovačkog jezika Jelenom Dejanović, u četvrtak, 09.11. 2023. Marita Štelma, ravnateljica Knjižnice i čitaonice, organizirala je u multmedijalnoj dvorani, radionicu prevođenja tekstova.  Po zadatku profesorice, učenici slovačkog jezika i kulture po modelu C, preveli su tri pjesme sa slovačkog na hrvatski jezik. Pri tom su morali obratiti pažnju kako prevesti pjesme u duhu hrvatskoga jezika i paziti na rimovanja u pjesmama, što nije lako kako se na prvu čini. Učenici su odlično obavili zadatak, a njihovi radovi su dostupni u prostoru narodne knjižnice.

Još dobrih vijesti iz lipovljanske škole: učenice slovačkog jezika i kulture Petra Klišanin i Lucija Ćosić, oprobale su se i na 28. festivalu „Slovenčina moja“- literárno-recitačno-dramatická prehliadka u Josipovcu Punitovskom, u subotu 11.11.2023. Svake godine održava se smotra slovačkog jezika i kulture. u jednoj od škola, gdje se uči slovački jezik. Ove godine pohvaljujemo naše članice Petru i Luciju, koje su u OŠ Josipa Kozarca u Josipovcu Punitovačkom zastupale lipovljansku školsku ekipu s znakovitom recitacijom slovačkog književnika Andreja Sládkoviča pod nazivom “Lipa”.

Prema ukazanoj potrebi, u utorak, 14.11.2023. održan je zajednički radni sastanak, Uprave Matice i Vijeća slovačke manjine Općine Lipovljani na kojem su dogovoreni i usklađeni zajednički pravci djelovanja Matice i Vijeća (školstvo, etno kuća, programi za iduću godinu).

Učenici slovačkog jezika po modelu C sa svojom profesoricom Jelenom Dejanović dana, 16.11.2023. u tri školske grupe posjetili su i pogledali u galerijskom prostoru Knjižnice i čitaonice u Lipovljanima slovačku izložbu pod nazivom “Misia Slovensko”, koja predstavlja presjek događanja i uspješnih aktivnosti unazad 30 godina otkako je službeno osnovana Slovačka Republika 1993.g. Bio je to za 32 učenika u tri školska sata lijep primjer upoznavanja suvremene slovačke povijesti. Na kraju je u knjižnici tradicionalno ponuđeno i malo slatko osvježenje.

20.11.2023.- Saborski zastupnik za češku i slovačku manjinu Vladimir Bilek održao je u Lipovljanima redovni radni sastanak s predstavnicima domaće Besede i Matice, na kojem su bili: Vjera Ožoga predsjednica Češke besede Obce Lipovljani, Josip Krajči predsjednik Matice slovačke Lipovljani, Anđelka Štelma predsjednica Nadzornog odbora Saveza Slovaka RH i Marita Štelma ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani. Potvrđena je izuzetno dobra i plodonosna suradnja saborskog zastupnika s Besedom i Maticom u Lipovljanima, a dogovoreni su i usuglašeni četverogodišnji operativni planovi na stvaranju materijalnih pretpostavki za rad manjinskih zajednica. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.