Obnovili smo i drugu vrijednu škrinju 27.10.2018.

Koncem listopada završeni su konzervatorsko-restauratorski radovi i obnova druge drvene škrinje iz fundusa zaštićene povijesne zbirke u Slovačkoj etno kući u Željanskoj ulici. Vanina Topić i Pero Čavara, dvoje vrsnih stručnjaka iz Zagreba, opravdalo je u cijelosti i drugi puta zahvat na, ne tako velikoj škrinji, ali punoj sjećanja i vrijednih detalja.

Još uvijek je pri samom poklopcu ostala polučitljivom mala naljepnica mađarskih željeznica, što govori da je putovala iz prostora tadašnje Slovačke početkom prošloga stoljeća, s uredno spakiranom skromnom imovinom slovačkih doseljenika u Lipovljane. U prilog tome u kući svjedoče i dostupni brojni dokumenti, molitvenici, kalendari i roba koje je vrlo malo iz toga razdoblja. Ovaj je zahvat u cijelosti financiran sredstvima Ministarstva kulture RH, a stručni nadzor vrši Konzervatorski odjel u Sisku. Restauratori su s interesom razgledali i druge predmete u štaglju, koje lipovljanski matičari vlastitim snagama obnavljaju. Svake godine po raspisanom natječaju Ministarstva kulture RH  Matica slovačka prijavljuje potrebe za  zaštitu materijalne kulturne baštine, a od nadzornih stručnih službi pri Ministarstvu najavljena je kontrola i potreba proširenja obuhvata ove kućne zbirke s preostalim zatečenim inventarom i predmetima na ovoj lokaciji. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.