Početak proljetnih radova u dvoru Slovačke etno kuće 27.03.2021.

Nije dugo trebalo da se nakon nekoliko toplih dana i proljetnog sunca, unatoč korona epidemiji koja još uvijek traje, lipovljanski matičari okupe u svom omiljenom dvoru Slovačke etno kuće u Željanskoj 63. Malo je u ovo vrijeme bilo kakvih društvenih aktivnosti i događanja, tako da poziv za rad članovima i prijateljima u otvorenom prostoru slovačkog dvorišta može svakog dobronamjernika zaista istinski obradovati. Petnaestak sudionika je u tri i po sata napravilo vidljiv dio očekivanih zahvata.

Izvršena je proljetna akcija čišćenja cjelokupnog dvora i priprema stare oronule drvene radione za obnovu. Prema projektu i skicama ovlaštenog arhitekte Romana Ovada, u ovom će se prostoru obnoviti ambijent i inventar nekadašnje radionice za izradu drvenih bačvi i predmeta  od drva sa stalnim postavom. U današnjoj su akciji svoj doprinos dali: Vlado Turas, Kristijan Sudra, Antun Tisaj, Zdravko Živković, Mladen Krajči, Željko Koral, Dominik Sudra, Karlo Krajči, Josip Žilka, Davor Živković, Zlatko Dudaš, Antun Maruski, Mirko Fedak, Goran i Josip Krajči. Kolače i kavu za okrijepu je pripremila Slađana Krajči, a ručak je za sve sudionike donirao Ivica Perlić. Bila je to još jedna u nizu uspješnih radnih akcija na uređenju objekata u Slovačkom etno dvoru MS Lipovljani. Može se primijetiti da su matičari jedva dočekali nakon višemjesečne stanke, da se sastanu i razgovorom i druženjem pokušaju nadomjestiti dužu stanku u radu udruge. Iza ovog uskoro slijedi uređenje zelenila, sadnja cvijeća i tekuće održavanje vrlo zahtjevnog starog i očuvanog imanja bivših doseljenika. Danas, početkom 2021. godine, možemo s pravom reći da je ovaj vrijedni prostor s ponosom samih vlasnika podržan  i od strane Ministarstva kulture RH priznat, jedini muzejski prostor slovačke graditeljske i kulturne baštine u Hrvatskoj (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.