Ponovo na Božićnom koncertu nacionalnih manjina Grada Zagreba u Katedrali 08.01.2020.

Zagrebačka katedrala, ili punim imenom Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava bila je u srijedu 8. siječnja 2020.g. za lipovljanske matičare ponovno mjesto susreta sa  božićnim pjesmama. Na poziv Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, naša LIRA je nastupila s dvije prekrasne slovačke božićne pjesme: „Plesajte všetci l’udia“ (ľudová koleda) i „Buvaj, moj Ježiško“ (vianočná uspávanka).

Nakon večernje mise rektor zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić osobno je dočekao sve vjernike i goste, predstavnike diplomatskog kora i gradonačelnika. U prepunoj Prvostolnici u vrlo uzvišenoj atmosferi,  kroz jedan sat  6 zborova je izvelo po dvije prigodne pjesme. Redom su nastupili: Mješoviti pjevački zbor „Lira“, Matice slovačke iz Lipovljana, Kulturno prosvjetno društvo „ Karpati“ ukrajinske nacionalne zajednice iz Lipovljana, Njemački pjevački zbor Zagreb, Hor pravoslavnog katedralnog hrama Preobraženja Gospodnjeg iz Zagreba, Mješoviti pjevački zbor „Slovenski dom“ iz Zagreba i KUD „Bosiljak“ iz Čučerja. Na kraju  koncerta svi zborovi su otpjevali po jednu strofu „Tihe noći“ na svom jeziku i svi skupa cijelu pjesmu na hrvatskom, te potom „Narodi nam se“.  Pored slovačke pjesme, Lipovljane su također zastupali i članovi KPD Ukrajinaca Karpati sa svojim pjesmama. Ovaj su koncert svojim dolaskom popratili brojni prijatelji i članovi Matice slovačke iz Zagreba i Lipovljana, a nazočio je i načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat sa suprugom. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.