NOĆ MUZEJA prvi puta u Lipovljanima 31.01.2020.

Hrvatsko muzejsko društvo  ove je godine organiziralo na preko 200 lokacija 15. NOĆ MUZEJA, posvećenu velikim muzejskim obljetnicama: 200 godina postojanja i rada Arheološkog muzeja Split, osnovanog 1820. godine i 140 godina Muzeja za umjetnost i obrtu Zagrebu, osnovanog 1880. godine. Po prvi puta, Matica slovačka Lipovljani i Vijeće slovačke manjine Općine Lipovljani uspješno su predstavili svoju vrijednu etnografsku zbirku u ovoj svehrvatskoj kulturnoj manifestaciji.

Ovaj program najkraće rečeno, ima ambiciju  komuniciranja javnosti različitih sadržaja – od muzejskih zbirki, stručnih, znanstvenih, edukativnih i zabavnih sadržaja, do mogućnosti virtualnih obilazaka muzejskih postava, povijesnih zdanja i zaštićenih baštinskih lokaliteta, primjena digitalnih tehnologija otvorile su neslućene mogućnosti inspiracije, interpretacije i prezentacije muzejskih sadržaja.   

Matica slovačka Lipovljani ima registriranu i zaštićenu zbirku vrijednih etnografskih predmeta koju je Ministarstvo kulture RH  svojim rješenjem od 15. lipnja 2016. godine vrednovalo kao kulturno dobro pod nazivom “Kućni inventar Petra Krajčija u Slovačkoj etno kući u Željanskoj ulici 63 u Lipovljanima” (Registar zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-6778).

S tog su osnova Slovaci u Lipovljanima ponosno uključili svoju kulturnu baštinu u  program NOĆI MUZEJA 2020, u petak 31. siječnja 2020. godine od 18,00 do 01,00 sati.

Program događanja u Slovačkoj etno kući imao je tri sadržajne cjeline:

I.  Muzejska zbirka kao mjesto okupljanja slovačke manjine u Lipovljanima-stalni postav

II. Značaj Slovačke etno kuće za mlade naraštaje u lokalnoj zajednici (mjesto susreta i kreacije)-izlaganje povjesničara prof. Dragutina Pasarića iz Kutine i

III.Utjecaj etnografske baštine slovačke manjine na međukulturno razumijevanje-iskustva je prenosio Josip Krajči

Lipovljanski matičari kao vlasnici predmetne zbirke žele na ovaj sadržajan način predstaviti široj javnosti slovačku kulturnu baštinu svoga  kraja i time Općinu Lipovljani  učiniti vidljivom na karti Hrvatske i u ovom segmentu.

U ležernom okruženju, uz toplu peć, predstavljeni su svi dosadašnji već uspješno realiziranih programi i projekati vezani na Slovačku etno kuću. A to su, osim obnove i restauracije građevinskih objekata, fotomonografija bazirana na pronađenim crno bijelim negativima na staklu, bibliografija sa 140 zatečenih naslova,knjiga,molitvenika, priručnika na slovačkom (pisano i goticom) i hrvatskom jeziku, poneke izdane čak prije 1900.godine, zbirka drvenih uporabnih predmeta i namještaja, a u obradi je i 20-tak starih gramofonskih ploča iz razdoblja sredine prošloga stoljeća. Kao pravi domaćini iskazali su se matičari, te za početak skromnih 51 posjetitelja, toplo primili i ugostili. Pored ostalih, rado smo ugostili predstavnike ukrajinske i češke lokalne zajednice, Bilo je tu toplih kifli sa sezamom, jednostavan kolač koji mi po domaće zovemo „poderane gaće“ (a drugdje langošice, lepinje, pogáče, trešče, picipare, puškavci, mekike itd.), zatim domaći fiš paprikaš (šaran, som), palačinke s domaćim sirom i praženini* -(*praženina (horná nitra) zemiaková placka strúhaná (ribajzľovaná) s cibuľou bez majoránky, s rascou (kumin). Među okupljenim Slovacima i njihovim gostima, bilo je mnoštvo inicijativa za naredne događaje i susrete u ovom lijepom starom slovačkom domu kojem smo udahnuli živost i veselje, pogotovo u predponoćnim satima kada je dio mladih iz Lipovljana, neki i prvi puta, obišao slovačku kuću na kraju Željanske ulice.

Svoj radni doprinos u organizaciji i provedbi ovog programa dali su naši članovi Matice i Vijeća: Matija Hepner, Zlatko Brnušak, Željko Čiž, Zlatko Štrban mlađi, Vlado Turas, Marica Tisaj, Slađana Krajči, Sonja Mokri, Anđelka Štelma, Tomislav Hepner, Jozefina Kranjčec i Josip Krajči. Pokrovitelj je bila Općina Lipovljani, a pomogli su svojim radom Ico Vukašinović i Zlatko Dudaš. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.