Posjeta starome kraju i dogovori o suradnji s Porubom i Lazanyma 16.07.2022.

PORUBA-RODBINSKE VEZE, SPORAZUM DVIJU OPĆINA O SURADNJI, POČASNI GRAĐANIN

Drugi dan boravka u Trenčianskom kraju posvetili smo našim vezama s općinom Poruba.  Prvo srdačan i topao doček načelnika ing. Tomaša Totha ispred općine, kruh i sol, njegova domaća jabukovača, svečani objed i potom program: naša LIRA je otpjevala slovačku i hrvatsku himnu, a na kraju još i Odu radosti! Sporazum o suradnji općina Poruba i Lipovljani potpisuju u vrlo svečanoj atmosferi naš načelnik Nikola Horvat i domaćin Tomaš Toth.

Bio je to povijesni trenutak za obje općine i velika kruna uspješne dugogodišnje suradnje, prvenstveno lipovljanskih slovačkih obitelji sa starim krajem, a u novije doba, zahvaljujući mladim poduzetnim mještanima Porube Stanku Kicku Kurbelu i Eriku Kližanu Matica slovačka razmjenjuje iskustva dobre prakse u očuvanju materijalne kulturne baštine s OZ TRLICA iz Porube. To sve je bilo u podlozi odluke da se po prvi puta u povijesti Porube, Josipu Krajčiju predsjedniku Matice slovačke, dodijeli status počasnog stanovnika Općine Poruba. Nakon razmjene poklona slijedio je objed domaćina i razgovori, pa čak i pokazivanje nekoliko starih domova iz kojih su iseljavali današnji stanovnici Lipovljana. Poseban je doživljaj bio mali duhovni koncert slovačke crkvene pjesme u crkvi sv. Mikulaša iz XI. stoljeća, koji su vrlo nadahnuto izveli članovi LIRE, a na crkvenim je orguljama pratio prof. Franjo Rodić. Malom šetnjom kroz Porubu do budućeg etnografskog doma udruge TRLICA i razgledom kolekcije vrijednih starih predmeta, oprostili smo se od naših dragih domaćina.

 LAZANY-MJESTO NAŠIH PREDAKA-MEMORANDUM O PRIJATELJSTVU, SURADNJA            

Završetak uspješnog programa međunarodne suradnje i prijateljstva naše zajednice i općina bio je u općini Lazany potpisom dokumenta o suradnji i prijateljstvu koji je u ime domaćina potpisala načelnica Jana Matiaškova a u ime općine Lipovljani načelnik Nikola Horvat. U svečanoj dvorani općinskog ureda u kratkom kulturnom programu, pored mladih Johanke i na heligónke Jakuba,  LIRA je nadahnuto otpjevala slovačku pjesmu Večer, keď zazneje. Bio je to protokolaran ali vrlo topao i svečani prijem za 50-tak gostiju, koji su pažljivo pratili prigodna obraćanja, glazbeni program FS Sielnica, a zatim se upisali u spomen knjigu. Nakon toga zajednička večera u lijepo uređenom društvenom prostoru općine Lazany i šetnjom do izuzetno vrijedne i bogato uređene etnografske kuće i dvorišta Zvonarike doma, te prekrasan nastup domaćeg folklornog društva SIELNICA, koji je većinu rasplesalo i zabavilo. Mali spomen na groblju na lani preminulog dugogodišnjeg načelnika Karola Boška. Tradicionalno zadnja točka slastičarna Jana Krajčija (Šamrón pub-Cukráreň), gdje je bio i susret starih prijatelja i rodbine. Nema ništa draže nego sa starim prijateljem i rođakom od davnine, za neke i peto koljeno, u lokalnom pubu ispiti pa i nekoliko krigli točenog hladnog piva, uz izvrsne domaće Janove kolače. Načelnica Jana  je omogućila da se svi gosti u zaista ugodnom društvu opušteno provedu prije zasluženog počinka u hotelu u Prievidzi. Bio je to još jedan primjer kako Matica slovačka Lipovljani pokreće i inicira susrete za buduće generacije, vodeći računa o svojoj zavičajnoj baštini… 

Nakon ovog ugodnog i neponovljivog dana, u nedjeljno jutro put je iz Prievidze vodio u Nitru s razgledanjem stare jezgre grada, uz vrlo angažiranog našeg turističkog vodiča Mladena Heruca, a zatim Bratislavu i povratak u Hrvatsku. U tri dana zajedno sa LIPOM i LIROM, ostvarili smo još jedan uspješan međunarodni nastup, a zahvale za potporu ovom zahtjevnom putu idu Ministarstvu kulture i medija RH, Savjetu za nacionalne manjine, saborskom zastupniku Vladimiru Bileku, Općini Lipovljani, te privatnim donatorima. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.