SLOVACI NA LIPOVLJANSKIM SUSRETIMA 2022 28.08.2022.

I ove godine, koncem kolovoza, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, održan je bogat program u okviru Lipovljanskih susreta . U subotu 27. kolovoza Matica slovačka Lipovljani je prvi puta službeno uvrstila u ponudu ove manifestacije razgledanje Slovačke etno kuće, što je izazvalo zamjetnu pozornost. Naši su članovi spremno prihvaćali pojedinačne i grupne posjete, vodeći ih kroz muzejski prostor, dijeleći pri tom prospekte i male suvenire. Predsjednik Josip Krajči u ime domaćina vodio je  u multimedijalnoj dvorani Knjižnice i čitaonice panel raspravu “Iskustva u primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u RH”.

Gošće su bile zamjenica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Bahrija Sejfić, te Mirjana Oluić, zamjenica sisačko moslavačkog župana, a na pozornici su vrlo uspješno nastupili članovi društva ONDREJ PEKÁR Matice slovačke iz Soljana, predvođeni predsjednicom Miluškom Besek. Domaći KUD LIPA i pjevački zbor LIRA kao naši kolektivni članovi, imali su za ovu prigodu svoj dio programa. Osobitost je bilo ponovno gostovanje ukrajinskog folklornog ansambla iz Užgoroda koji je i lani imao nekoliko nastupa u Lipovljanima. Svojim štandom u parku pred nekoliko tisuća posjetitelja, pored domaće Matice, uspješno se predstavila i Matica slovačka Zagreb na čelu s predsjednikom Zlatkom Jevakom. Na panel raspravi o iskustvima u primjeni zakona o manjinama nazočio je, pored ostalih uzvanika i Zdenko Galbavy zamjenik Veleposlanika Slovačke republike u RH sa suprugom Tatianom, te naš predsjednik Saveza Slovaka Mirko Vavra, koji se uključio u raspravu. Nakon obilaska štandova, posjetom u etno kući zamjenik veleposlanika je dirljivom porukom u knjizi dojmova zahvalio na ugodnom gostoprimstvu. Pripreme za ovaj trodnevni program uključivale su opsežne radnje uređenja prostora oko muzejske zbirke, izrada potrebnih sadržaja za izložbu i štand, te brigu oko gostujućih skupina i uzvanika. Mora se izreći priznanje svim  članovima Matice slovačke Lipovljani na svesrdnom i samoprijegornom angažiranju oko gostujućih KUD ova, pečenja kolača „mazanki“ i kiflica, prezentacije na štandu i niz nevidljiv tehničkih poslova u organizaciji ove trodnevne manifestacije.                                                            

Članovi Matice slovačke Lipovljani i ovom su prigodom potvrdili da su važna sastavnica u mozaiku lipovljanskih udruga i aktivista koji zajednički organiziraju Lipovljanske susrete. (jk)

https://fb.watch/fb0LudpL6S/

https://fb.watch/fb0r3CTehu/

https://www.facebook.com/SlovakEmbassyCroatia/posts/450670213766877

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.