Preko Slovačke etno kuće do Porube 07.06.2019.

Višegodišnja prijepiska, posjeti i kontakti koje su slovačke obitelji iz Lipovljana imale sa starim krajem, rezultirali su u petak 7. lipnja 2019. posjetom i službenom inicijativom da Poruba, mala slovačka općina iz Trenčinskog kraja bude partner prijatelj Općini Lipovljani. Upravo iz tog mjesta potiče više slovačkih obitelji u Lipovljanima. Poneka prezimena poput  Pješ, Hepner, Škultety, Marko, Tisaj, Lacko,  imaju i danas živu rodnu vezu s nekim od potomaka.

A neposredni je povod ovoj inicijativi bila Slovačka etno kuća koja je prikazom na web stranici MS Lipovljani i listanjem monografija o povijesti doseljavanja, uvjerila mladu i poduzetnu općinsku vlast u Porubi na čelu s ing. Tomašom Tothom da je potrebno i na razini lokalne samouprave podržati istraživanje, obradu i čuvanje zajedničke povijesti ove dvije općine. Stoga je općinski vjećnik iz Porube  Stanko Kicko Kurbel u dogovoru s predsjednikom MS Lipovljani Josipom Krajčijem, predao načelniku Općine Lipovljani Nikoli Horvatu pismo porubskog načelnika s prijedlogom da ove dvije općine imaju i formalni sporazum o suradnji u svim vidovima društvenog života od zajedničkog interesa. Zahvalivši lipovljanski načelnik Nikola Horvat je obećao u što skorije vrijeme odgovor koji upućuje na prihvaćanje ove za Slovake iz Lipovljana, korisne inicijative. Slovački gost je u pratnji svoje obitelji obišao u Lipovljanima mjesnu knjižnicu, dječji vrtić, te Slovačku etno kuću u Željanskoj ulici. U srdačnom razgovoru Marica Tisaj je rado pokazala odjel slovačke knjižnice sa  preko dvjesto naslova na slovačkom jeziku.  A muzejski postav lipovljanskih Slovaka komentirao je uvaženi gost djeluje za njih vrlo poticajno da nešto slično naprave i u Porubi.

Izgledno je da će na godinu, kada matičari redovno dolaze u svoj stari kraj, posjeta Prievidzi, Nedožery-Brezany, Lazany, Bojnice, biti obogaćena jednim naglaskom na Porubu, kao odgovor na njihovu inicijativu za širu društvenu a napose kulturnu razmjenu.   (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.