Matičari sami uređuju višenamjenski Slovački etno dom 08.06.2019.

Uz veliku podršku Saveza Slovaka i sredstava dobivenih na temelju prijavljenog projekta i pisanih programa prema Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, red je bio da i članovi MS Lipovljani vlastitim primjerom pokažu svoju privrženost ideji čuvanja materijalne baštine i svega vezanog za Slovačku etno kuću u Lipovljanima. Zato je već dva mjeseca užurbana aktivnost oko kuće, štaglja i dvora u Željanskoj ulici.

Kosi se trava, uređuje okoliš, sadi cvijeće, popravlja i mijenja stolarija, a na redu je i završetak sanitarnog čvora, te unutrašnje krečenje i popravci na fasadi, pa nakon toga generalno čišćenje prostora i vraćanje postava i cjelokupnog inventara u prethodno stanje. Mnogo posla, a za glavnu ljetnu proslavu i skupštinu društva, sve će biti pripravno za stotinjak članova lipovljanske matice i njihove goste. Zato je u subotu 08. lipnja 2019. godine održana jedna u nizu radnih akcija s desetak vrijednih članova. Na redu je bilo čišćenje okoliša s odvozom viška, prebir preostalih predmeta u radioni i štali, zaštita i premaz drvenih i metalnih dijelova zatečenih povijesnih predmeta, slaganje i pospremanje građevnog materijala i uređenje staze popločene domaćom ciglom.  Svoj su doprinos ovim aktivnostima dali: Željko Čiž, Vlado Turas, Josip Žilka, Ivan Krajči, Tomislav Hepner, Josip Krajči, Kristijan Sudra, Siniša Šoštarčić, Antun Tisaj, Željko Koral, a cvijeće je postavila Anđelka Štelmova. Veseli činjenica da su pored starijih članova ovu akciju podržali i mlađi za koje vjerujemo da na njima ostaje ovaj zajednički projekt. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.