Vijeće slovačke manjine u Općini Lipovljani počelo s radom 30.05.2019.

Nakon održanih izbora početkom svibnja 2019.g. konstituirano je u četvrtak 30.05.2019.g. po prvi puta deseteročlano Vijeće slovačke nacionalne manjine Općine Lipovljani. Na poziv načelnika Općine Nikole Horvata, izabrani članovi su uz pripremu u suradnji sa stručnom službom Općine Lipovljani održali svoju prvu sjednicu, na kojoj su izabrali potrebna tijela Vijeća, donijeli svoj statut, te najavili pripremljeni plan i program rada za ovu godinu.

To je pored udruge Matice slovačke Lipovljani, drugi važan čimbenik u mogućoj većoj afirmaciji slovačke povijesti, kulture, jezika i općenito uzevši, još jedan model iskazivanja veće vidljivosti manjinskih dosega u očuvanju slovačkog identiteta.  Vijeće će voditi predsjednik Josip Krajči i zamjenik predsjednika Vlado Turas. Ostali članovi su: Branko Vincent, Zlatko Štrban stariji, Zlatko Štrban mlađi, Dalibor Krajči, Zlatko Brnušak, Marija Živković Sonja Mokri i Josip Mokri. Kako je istakao načelnik Općine Nikola Horvat, ovo će Vijeće imati punu podršku u radu i zaštiti prava slovačke manjine, a isto tako očekuje i određene inicijative i korisnu suradnju na dobrobit lokalne zajednice.

Po dobivenom rješenju nadležnog tijela državne uprave, predočit će se javnosti i plan ovogodišnjih aktivnosti. Ovo je vijeće jedno od osam  koje je slovačka manjina formirala nakon proteklih izbora u županijama, gradovima i općinama u Hrvatskoj.

Također na ovim izborima, u Sisačko moslavačkoj županiji za predstavnika slovačke manjine je izabran Josip Krajči, a njegov je zamjenik Vlado Turas. 

Dogovoreno je isto tako, da će putem ove internet stranice biti omogućena javnost rada, kako za Vijeće slovačke nacionalne manjine u Općini Lipovljani, tako i za predstavnika slovačke manjine u Sisačko moslavačkoj županiji. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.