Proljetni radovi usporeni radi korona virusa 19.04.2020.

Iako ove godine vrlo ambiciozni, lipovljanski matičari su ovog proljeća, umjesto radnog zamaha, dionici općeg stanja u društvu pa i u svijetu, izazvanim pandemijom korona virusa. Tako su obustavljene sve namjeravane akcije, izgledno je da neće biti, festivala, putovanja, pa niti nekih programa koji su bili iz više izvora već odobreni i ugovori potpisani. Ne žalimo mnogo za tim, ako je to cijena uspjeha zaštite zdravlja cijele zajednice, pa i svakog od nas ponaosob.

Kada se cjelokupna situacija smiri i naši izvori u Slovačkoj i Hrvatskoj počnu radno funkcionirat, imat ćemo šansu dio programa provesti, posebice investicijsko i tekuće održavanje Slovačke etno kuće, programe izdavaštva vezano na dvojezičnu brošuru o etno zbirci i drugo prošireno izdanje fotomonografije „Lipovljanski svjetlopis 1910-1920“, autora Ivana Hudeca i Josipa Krajčija, a dat ćemo sasvim sigurno i potporu nastavku učenja za 37 učenika koji pohađaju nastavu slovačkog jezika i kulture u OŠ Josipa Kozarca Lipovljani. Kao i svi ostali, očekujemo preispitivanje okolnosti i mogućih ušteda, te se nadamo da će i naša društva LIPA i LIRA uspješno prevladati ovaj višemjesečni zastoj i u drugoj polovini godine krenuti s nama u programu kulturnog amaterizma. 

 Ohrabruju pozitivne vijesti iz Saveza Slovaka RH, vezane na osigurana sredstva za nastavak radova na uređenju i restauraciji prostora Slovačke etno kuće, ponovno zidanje krušne peći u sklopu stilski usklađene nadstrešnice pri kući, uz popravak i zamjenu dotrajalog plota i drvenih objekata.  No, da nije sve stalo, govori i mali slikovni pregled, iz kojeg se vidi:

 – da je kuća nakon siječanjske Noći muzeja dovedena u red,

-da se trava kosi redovito,

-da smo okresali grane stabla duda iza štale,

-da je nabavljena zemlja a uskoro će i cvijeće na ogradu trijema

Očekujemo da će se i svi aktivni članovi Matice slovačke Lipovljani zajedno s predstavnicima Vijeća slovačke nacionalne manjine Općine Lipovljani svojim dobrovoljnim radom uključiti u buduće radne aktivnosti u našem dvorištu u Željanskoj 63. Vjerujemo da je najteži period ove godine iza nas. Sa puno optimizma i vedrine očekujemo poziv za „novo normalno“! (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.