Proširujemo zbirku zaštićenih predmeta u Slovačkoj etno kući 21.04.2022.

U četvrtak, 21.04.2022. započeli su stručni pregledi, snimanje i obrada inventarnih predmeta u Slovačkoj etno kući. Predstavnici Ministarstva kulture i medija RH-Uprave za zaštitu kulturne baštine Mladen Kuhar Voditelj Odjela za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu i Lidija Zrnić viša stručna savjetnica-konzervatorica, počeli su obiman posao snimanja predmeta i inventara, s ciljem proširenja obuhvata zaštićene zbirke.

Matica je u ovom poslu angažirala vrsne vanjske suradnike, Slavicu Moslavac, etnologinju, dugogodišnju ravnateljicu i kustosicu Muzeja Moslavine Kutina i Peru Čavaru, ovlaštenog konzervatora i restauratora za drvene predmete. Cilj je uključiti u zbirku zatečene predmete, alate i oruđa iz poljodjelske, bačvarske i sakralne skupine, kao dio očuvane slovačke materijalne baštine u Lipovljanima. Gostujući radni tim dočekao je predsjednik Matice Josip Krajči, a zatim pozdravio načelnik Općine Lipovljani, Nikola Horvat i u Narodnoj knjižnici i čitaonici, ravnateljica Marita Štelma. Cjelokupni inventar kuće za ovu su prigodu pripremile i uredile vrijedne članice Sonja Mokri, Anđelka Štelma i Slađana Krajči.(jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.