Proslava sv Cirila i Metoda Lipovljanima 02.07.2022.

Rano popodne za sve koji su odlučili vrući ljetni dan rashladiti u sjeni starih dudova, u dvoru Slovačke etno kuće dobrodošlicu i okrjepu našlo je stotinu gostiju. Bio je to deveti susret lipovljanskih Slovaka, njihovih obitelji i prijatelja. Prigoda nakon duže pauze koja se ne propušta. Lijepo uređen prostor dvorišta, kuće, radione, štaglja, prosto je mamio za susret na onaj starinski način bez mobitela i drugih preokupacija.

Članovi Matice slovačke Lipovljani imaju potrebu svake godine iskazati poštovanje prema povijesnim tradicijama Ćirila i Metoda, koje su u osnovi državne slovačke vjere i pisma, ali to svakako spojiti sa današnjim vremenom. I vidjelo se po odzivu da je potrebno upravo za mlade i obitelj ponuditi program koji daje mir spokoj i slovačku kulturnu tradiciju na seoski način.

 Dolaskom u dvor, prvo što je ponuđeno, to su izložbe rukotvorina članica Matice, a posebno ove godine, posthumna izložba Anke Kubran prekrasnih heklanih  milje tabletića, zatim, izložba s održane Likovne kolonije slika s temom etno kuće. Kulturno umjetnički program je vodila Marija Hubak, a nakon pozdrava predsjednika Josipa Krajčija i općinskog načelnika Nikole Horvata, nastupili su Ukrajinsko kulturno prosvjetno društvo Karpati, domaći zbor LIRA i kulturno umjetničko društvo LIPA. Tajnik Matice Matija Hepner nadahnuto je govorio o ulozi i značaju solunske braće Ćirila i Metoda za pismo i vjeru slavenskih naroda. Na kraju su svi članovi MS Lipovljani u formi Skupštine Društva prihvatili Financijsko izvješće za 2021. g. i izabrali Kristijana Sudru za člana Upravnog odbora Matice. JAVNA ZAHVALA: Domaće kolače su kao i obično ispekle naše provjerene članice Milka Hubak, Jozefina Kranjčec Marija Živković, Slađana Krajči, Sonja Mokri, Ljiljana Bokor, Branka Perlić i Maca Kostankijević.

Zabava i ugodno druženje potrajalo je do kasnih večernjih sati. 

Jutarnja misa u nedjelju 03.07. 2022. bila je posvećena svim preminulim članovima Matice slovačke Lipovljani.  (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.