Proslava sv Cirila i Metoda – RADIONICE 02.07.2022.

U svijetlu 1159. obljetnice dolaska svete braće u Moravsku, Matica slovačka Lipovljani deveti je put organizirala sadržajno bogat i raznovrstan program tijekom subotnjeg dana. Radionice za najmlađe (Detske hry a tance – škola tanca i Letne dielne ručnych prac a tradičnych technik pre deti a vystava), vodili su naši članovi Slađana Krajči, Tihomir Krmek, Jozefina Hlupić i tehnička organizatorica Anđelka Štelma.

Tradicija je spajala brigu o zaštiti drvene baštinske  zbirke i želju da se dio toga na koristan način prenese na mlađe generacije. No, bilo je tu i radionica gdje su vještine starih zanata pokazane i na platnu, staklu, pa i slovačka usmena tradicija, koja je gotovo pa zaboravljena u Lipovljanima .Preko dvadesetoro mladih pod budnim okom mentora naučilo je prve korake u pristupu izradi rukotvorina na platnu i zlatovez na staklu. Najteže je bilo naći privremeno izgubljenu iglu u travi ispod stola. Ove su godine polaznici radionica bili i mladi članovi ukrajinskog kulturno umjetničkog društva Karpati, s kojima zahvaljujući voditelju folklorne grupe, Mirku Fedaku imamo vrlo poticajnu suradnju. Radionice su kao i prethodnih godina, kroz projektno financiranje prepoznate od strane Ureda za iseljene Slovake i ove godine, na čemu je Matica slovačka Lipovljani vrlo zahvalna. Na kraju, svi su  sudionici u debeloj hladovini uz mali zalogaj i sladoled lakše podnijeli vruće subotnje do podne. Vrijedilo je to! Izložba govori sve. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.