Prva likovna kolonija u dvoru Slovačke etno kuće 17.04.2021.

U subotu. 17. travnja po izrazito prohladnom vremenu 17 slikara iz šire okolice odlučilo je sudjelovati u likovnoj koloniji koja se u organizaciji MS Lipovljani po prvi puta održala u dvoru Slovačke etno kuće u Željanskoj ulici. Inicijator za ovaj susret bila je Zdenka Kokolek vrijedna voditeljica i promotor likovnih događanja u okviru poznate grupe Slikara Općine Lipovljani. Uz dugogodišnju suradnju s likovnim amaterima iz Kutine, Siska, Novske i Nove Gradiške, ovaj susret je podario domaćinu i organizatoru dvadesetak vrijednih slika od ulja na platnu do pastela.

Nakon uvodnog pozdrava domaćina Josipa Krajčija, male zakuske i dogovora, slikari su zaposjeli svoje položaje u kući i štaglju, po mjestima s kojih inspiracije nije manjkalo. Krajnji  ishod bio je nakon nekoliko sati prezentiran u obliku raznovrsnih slikarskih radova od kojih veći dio ostaje kao poklon Matici slovačkoj Lipovljani.  Dobar ugođaj dodatno je dala stara peć u kući i ložište s otvorenim ognjištem u skrovitom toplom prostoru iza krušne peći. Kuću su za ovaj događaj prethodno uredile i pripremile vrijedne članice Anđelka Štelma, Slađana Krajči i Sonja Mori.

U završnom djelu slikare su obišli i pozdravili općinski načelnik Nikola Horvat sa zamjenicom Ljiljanom Tomić.

Na koloniji su sudjelovali: iz Kutine Želimir Šiško i Vlatka Vidiček Dam, iz Siska Edina i Dragan Šalić, iz Nove Gradiške Tomislava Juranović, Ljubica Talan, Evica Kraljić i Katarina Ćanić, iz Novske Valentina Opić, Mirko Grgić, Zlatko Žagar, Viačeslav Krivitski, Ankica i Dubravko Malleg i iz Lipovljana Iva Stipčević, Ljubica Kozina i Zdenka Kokolek. Bio je ovo izuzetan dan i u današnje vrijeme rijedak kulturni događaj koji može biti početak jedne nove aktivnosti, kako za matičare tako i za udruge u našoj lokalnoj zajednici.

Potporu ovom programu dala je i Turistička zajednica Općine Lipovljani.

U knjigu dojmova danas je u Kući zapisano: …pozvana sudjelovati na likovnoj koloniji u Slovačkoj kući u Lipovljanima rado sam se odazvala, jer je moja prabaka Rozalija Marcinekova bila Slovakinja, a i tatina krsna kuma Milka Mokrova također. Lijepo ste uredili i sačuvali djelić prošlosti. Hvala na gostoprimstvu! (Vlatka Vidiček Dam) …danas bio sam na likovnoj koloniji u ovoj kući. Jako sam zadivljen, kako je renovirana i pažljivo očuvana. Svaka čast Matici slovačkoj Lipovljani. Želim puno napretka u životu svim članovima i puno hvala na gostoprimstvu…..   (Viačeslav Krivitskii) ….oduševila me volja za očuvanjem baštine za koju se brine Matica. Svaka čast domaćinima. To je primjer kako se brine o naslijeđu i domoljublju, puno uspjeha u daljem radu (Želimir Šiško) ….Vratio sam se daleko u djetinjstvo, hvala(Mirko Grgić Grga).    (jk)   

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.