Slovačka tv emisija Dedovizeň snimljena u Lipovljanima 06.05.2021.

Prvi program Radija i televizije Slovačke (Rozhlas a televía Slovenska) odnedavna ima dokumentarni serijal emisija o naslijeđu i tradiciji, kako predstavnika slovačke manjine u svijetu, tako i doseljenika u Slovačkoj,  koji čuvaju nasljedstvo svojih predaka. Urednica i moderatorka Svetlana Surova s tv ekipom snimila je nezaboravnu polusatnu emisiju o Slovacima u Lipovljanima, o predsjedniku i njegovim suradnicima, o očuvanoj slovačkoj kulturnoj baštini, kulinarskoj tradiciji i načinu života.

Nakon pozdravnog prijema kod načelnika Nikole Horvata, u knjižnici je goste primila ravnateljica Marita Štelma. U dvoru i Slovačkoj etno kući domaći su matičari ponosno predstavili svoju povijesnu ostavštinu predaka, a upravo se tako i prevodi naziv emisije (Dedovizeň ). Upečatljiv je bio nastup mladih matičara Tamare Matejaš na violini, Manuela Zemana na harmonici i Kristijana Sudre na električnoj gitari. Učenici koji uče slovački jezik  Klara Klišanin, Toni Hepner i Lucija Ćosić nadahnuto su izveli poznatu Milan Rúfus – Modlitba za Slovensko. O značaju i očuvanju slovačke tradicije govorili su još Vlado Turas i Zlatko Štrban. Vrijedne članice Matice Sonja Mokri i Anđelka Štelma ispekle su za ovu prigodu praženini, mazanke i druge kolače, a prigodne suvenir poklone u zlatovezu pripremila je Slađana Krajči. Posebnoj vedrini i raspoloženju doprinijeli su članovi muškog pjevačkog zbora „Orava“ Matice slovačke iz Međurića. I konačno, u dvorište su se nakratko vratili Meluška i Vinko Krajči, djeca koja su prije 85 godina odrastala u ovoj kući.

Emisija će biti prikazana tijekom ljetnog perioda na slovačkoj televiziji, a svi zainteresirani će pravodobno putem naše obavijesti moći i naknadno pogledati dokumentarnu emisiju. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.