Prošireni radni sastanak i smjernice za ovu godinu 11.06.2021.

Poznati su svi relevantni izvori financiranja programa koje su Slovaci u Lipovljanima prijavili ove godine. To je rečeno u petak 11. lipnja 2021.g. na proširenom radnom sastanku Uprave Matice i Vijeća slovačke manjine Općine Lipovljani, koji je predsjednik Josip Krajči prvi puta sazvao u Štaglju u dvorištu Slovačke etno kuće. Time se još jednom formalno ozvaničila višenamjenska uloga ovog prostranog i funkcionalnog objekta. Uz izvještajnu prezentaciju Upravni odbor je prvi puta u novom sastavu nakon izborne skupštine potvrdio  sve započete aktivnosti u gotovo pola godine pod epidemiološkim mjerama.

Nakon Noći muzeja u siječnju. Likovne kolonije u travnju i nekoliko radnih akcija na objektima oko Slovačke etno kuće, na red dolaze i manifestacije. To je detaljno obrazloženo svim sudionicima sastanka, a podijeljeni su i zadaci u pripremi. Tako je već u subotu, 19.lipnja 2021. radna akcija članova Matice (pokrivanje crijepom rekonstruirane drvene radionice, uređenje okoliša) U petak, 02.srpnja 2021. iza večernje mise za preminule članove Matice slovačke kratak koncert slovačke duhovne glazbe, u subotu 03.srpnja 2021 do podne, ljetne radionice (Restauracija drva, Tradicijski ručni radovi i Mala ljetna škola folklora) U subotu, 03. srpnja 2021. po podne- Obilježavanje proslave Svetih Ćirila i Metoda (slovački blagdan) s programom (Zbor LIRA, LIPA, ORAVA MS Međurić, Tamara Matejaš violina i Manuel Zeman harmonika) Uz to susret slovačkih obitelji, izložbe ručnih radova, Skupština Matice slovačke (Izvješće za 2020.godinu), zabavni program i druženje. Prihvaćena je i inicijativa da se tijekom ljeta pripreme radionice oko  krušne peći, a također i Ljetno kino slovačkih filmova. Članice aktiva Slovačko srce na kraju su sjednice obnovile nošnje na izložbenim lutkama, koje će biti u okviru stalnog etnografskog postava u prostorijama kuće. Odjevne predmete i prilagodbu je napravila naša vrijedna suradnica i krojačica Emilija Hubak, na čemu joj se zahvaljujemo. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.