Radna subota za matičare u vlastitom dvoru 23.04.2016

Nakon što su stručni suradnici iz Ministarstva kulture RH detaljno pregledali i popisali etnografsku zbirku u našoj kući, matičari su dobili i konkretne zadaće. Radi toga se u subotu 23. travnja 2016.g. u organizaciji Upravnog odbora Matice skupilo desetak članova na radnoj akciji. Prema smjernicama etnografa i konzervatora, presložena je zbirka predmeta i kućnog inventara, a također sa tavana su skinute stare drvene škrinje, oslikane i rezbarene pred gotovo stotinu godina.

Sl uz naslov

Prema izraženom stavu stručnih savjetnika iz Ministarstva kulture RH, radni naslov za zbirku je Kućni inventar obitelji Petra Krajčija u Željanskoj ulici. Uz stvaranje prostornih uvjeta u gospodarskom djelu objekta, predloženo je zasnivanje i druge zbirke pod nazivom Alati i gospodarske sprave obitelji Petra Krajčija u Željanskoj ulici.

Da bi sačuvali obnovljen izgled samog doma, vrijedni su članovi prionuli čišćenju i prozračivanju soba, bojanju vanjskih drvenih dijelova trijema, a prostor štale je pripremljen za postavu drugog dijela zbirke. U radu su sudjelovali članovi MS: Branko Vincent, Marica Tisaj, Antun Tisaj, Anđelka Štelma, Željko Čiž, Siniša Šoštarčić, Zdravko Živković, Vojo Hojdanić, Josip Žilka, Večeslav Ribar, Vlado Turas i Josip Krajči.

Nakon uspješno obavljenih dogovorenih poslova matičari su u svome dvoru predahnuli i uz prigodnu okrjepu dogovorili skori nastavak planiranih radova.

Uskoro se očekuje slijedeća etapa radova na štaglju, u planu je ponovo postavljanje krušne peći od sačuvanog ciglenog materijala, gradnja sanitarnog čvora, te ciglom popločene staze od kuće do štaglja. Prvi slijedeći zvanični najavljeni događaj je proslava slovačkoga blagdana sv. Ćirila i Metoda (nedjelja 03.07.2016.) i to upravo ovdje, u dvorištu koje će tijekom godine češće posjećivati vrijedni matičari i njihovi gosti, te i na taj način davati pečat cjelogodišnjem programu obilježavanja 20. obljetnice Matice slovačke Lipovljani. (jk)

This website is brought to you by Quasargaming.com's online Fruitautomaten games such as Speelautomaten and Gokautomaten.